317 471 380

První republika 1918 – 1938

13. 3. 2019 Bubákov čte

Říjnové sté výročí naší samostatné republiky bylo bezpochyby důvodem k mnoha vzpomínkovým a rekapitulačním akcím. První republika byla bezpochyby nejdiskutovanější částí těchto připomínkových činností. Není divu! Je to vůbec první etapa této stoleté historie.

Při návštěvách knihkupectví v tomto období se už u vchodu nabízely knihy s tematikou první republiky. Vycházely knihy nové, ale i reedice již dříve vydaných. Politika, kultura, divadlo, slavné herečky a herci, česko – německé vztahy… To vše bylo možné si koupit.

Jednou z mnoha se tak stala i kniha První republika 1918 – 1938 s podtitulem Dějiny, osobnosti, denní život. Na knize se podílelo několik autorů, jejichž medailónky jsou součástí publikace. Za všechny bych jmenovala alespoň Jana Gebharta, Jiřího Pernese, Milana Hlavačku či Františka Štamberu. Všechno známá jména.

Kniha se rozkládá na 134 stranách a čtenáře zajisté napadne, jak je možné tak politicky i kulturně bohaté období shrnout na tak malém prostoru. Samozřejmě to nelze. Autoři zajisté ani takové ambice neměli a podali tak pouze vhled do událostí první republiky. Některým věcem se věnovali podrobněji, jiným okrajově a některé zcela vynechali.

Publikace hned na úvod čtenáře seznamuje se základními mezníky sledovaného období, ale tato Kronika první republiky, jak ji autoři nazvali, začíná již rokem 1914. Velké množství kapitol je věnováno vůbec prvním samostatným krůčkům nově vzniklého státu. Řeší se tak hranice, měna, národnosti, pozemková reforma, náboženství či ekonomika. Druhá část kapitol sleduje ve větší míře denní život v letech 1918 – 1938. Takže se dozvídáme o školství, o slavných prvorepublikových značkách, o sportu, o módě či o architektuře. Čtenáře jistě nepřekvapí, že závěr je věnován samotnému konci této republiky a problematikám s tím spojeným. Ve zkratce se dozvíme o osudu sudetských Němců po celou dobu sledovaného období, ale přehled získáme i o mobilizaci, Mnichovu a počátku druhé republiky. Všechny kapitoly jsou doplněné fotografiemi.

Slovo historiků ale zajisté není tím hlavním důvodem, proč otevřít tuto knihu. Součástí svazku je totiž 59 dobových materiálů, které se různým způsobem vážou ke sledovanému období. Jedná se o faksimilie související s politickou situací, s kulturou, s obchodem, ale i s volnočasovými aktivitami. Čtenář si může vzít do ruky kopie prvorepublikových bankovek, noviny z října 1918, volební plakáty, reklamní plakáty, jídelní lístek z prvorepublikové restaurace, občanský průkaz z roku 1933, vysvědčení nebo třeba korespondenci mezi politiky. Všechny vložené materiály jsou přehledně popsané a svým zašlým vzhledem dokreslují tvář doby dávno minulé.

Druhým, velice přínosným bonusem knihy, je CD s dobovými zvukovými nahrávkami. Poslechových stop na nosiči je celkem 47. Nejdelší nahrávka je pouze tří minutová a jedná se o záznam z roku 1932, kdy dobový právník a novinář Kamil Harmach vzpomíná na poslední hodiny monarchie. Mezi další velice poutavé nahrávky patří prezidentský slib Edvarda Beneše, fotbalový zápas mezi ČSR a Itálií, vyhlášení mobilizace, zpěv československé hymny či vystoupení Vlasty Buriana. U množství nahrávek je zhoršená kvalita zvuku, což ale zase pouze dokresluje tehdejší dobu a fakt, že rozhlasové vysílání a záznam zvuku byl ještě v plenkách. Samotnému porozumění to ale není na překážku.

Celá kniha jako soubor je určena pro laickou veřejnost, která se chce seznámit se základními mezníky první republiky a díky bonusům v podobě faksimilií a zvukových stop má možnost pocítit atmosféru doby, ve které žili naši rodiče či prarodiče. Poutavost knihy zcela jistě dává čtenáři možnost se pro dané téma zapálit a v jiných publikacích si rozšířit obzory o to, co ho nejvíce zaujalo.


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


První republika 1918–1938

  • Autor: kolektiv autorů
  • Nakladatel: Zoner Press Extra Publishing
  • ISBN: 978-80-7525-152-7
  • Rozsah: 132 stran. 1 CD
  • Rok vydání: 2018 (2. vydání)
Zpět na výpis novinek