317 471 380

Dvě knihy – česká i maltská

20. 3. 2019 Bubákov čte

V březnu, Měsíci knihy, se snažíme dvakrát týdně upozornit na zajímavé tituly, které vyšly v nedávné době, ale dosud jsme se k nim na našich stránkách nedostali. Přijměte tak pozvání ke čtení jedné české a jedné maltské knihy.

Nulorožec
(Petr Stančík)

Vyšetřováním zabití dvanácti nosorožic je začátkem příběhu, v němž se objeví i tajný deník J. W. Geotha, poselství v sérii obrazů, zápas tajných společností o nadvládu nad světem a k tomu využívaných dětí. To vše zakončené jakýmsi pokusem o sebereflexi hlavního hrdiny.

Jedná se o knihu s prvky tajemna a primárně mužského pohledu na svět. Ženy zde nejsou vykresleny opravdu dobře a spíše hrají roli zloduchů, sexmašin a služek. Možná by nechtělo tak tlačit na pilu – příběhu by to neuškodilo. Přesto se kniha velmi dobře četla, její příběh má spád. Při konečném hodnocení, ale nezbývá než si slovy tohoto díla povzdehcnout:

“To byly časy, drahý pane. Sice se skoro nic nedělo, ale když už, tak to stálo za to. Dneska se děje pořád něco, ale nestojí to za nic.” (s. 194)

Ve jménu Otce (i Syna)
(Immanuel Mifsud)

Poetické malé dílko se na svých ani ne sto stránkách nevěnuje ničemu jinému než vnitrorodinným vztahům, zejména pak vztahu mezi otcem a synem. Z otce, nezpochybnitelné autority, chlapa, který určuje vše, pomalu odpadají střípky svatozáře a objevuje se člověk. A jakymi otci jsme pro své děti my? Co je pravda a co je mýtus?

Miroslav Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké či rudské knihovně.


Zpět na výpis novinek