317 471 380

Ginny Napořád

25. 3. 2019 Bubákov čte

Ginny „Napořád“ je autistická dívka, která se zabydluje ve třetí adoptivní rodině, kde už zůstane „napořád“.

Ale Ginny se potřebuje vrátit ke své biologické matce Glorii a potřebuje zachránit svoje miminko, svoji Mimi pannu, dřív než bude pozdě. Proto pořád spřádá plány jak utéct od adoptivních rodičů a dvě předešlé rodiny už boj s urputnou Ginny vzdaly. Všichni ji přesvědčují, že žádné miminko neexistuje a není koho zachraňovat a není důvod utíkat. Postupem času se ale ukazuje, že je to naopak, že Glorie porodila doma zdravou dcerku. Z obav, aby o ní jako drogově závislá nepřišla, o porodu téměř nikomu neřekla a malé dítě u ní žilo bez vědomí úřadů. Po většinu času se o ní starala právě Ginny, ačkoliv ji ideální péči o dítě dost komplikuje právě její autismus. Když si pro Ginny přijde policie, aby ji předali do opatrovnictví nové rodiny, zavře svou Mimy pannu do kufru, aby nekřičela a policie ji nenašla..

Příběh excelentně vyvrcholí při setkání Ginny a její sestry, její Mimy panny, která ovšem za čtyři roky, co Ginny putovala po adoptivních rodinách, z malého miminka dávno vyrostla.

Kniha je psaná z pohledu Ginny a než si čtenář zvykne na uvažování autisty a přijme ho za své, zdá se četba náročná a těžkopádná. V okamžiku, kdy vás ale přesvědčí, už vás nepustí, knihu dočtete jedním dechem a Ginny už ve vás zůstane napořád.

Petra Škůrková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v rudské knihovně, do níž byla věnována.


Ginny Napořád

  • Autor: Benjamin Ludwig
  • Nakladatel: Ikar
  • Originál: Ginny Moon
  • Překlad: Radovan Zítko
  • ISBN: 978-80-249-3414-3
  • Rozsah: 343 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek