317 471 380

Amos Oz a…

4. 4. 2019 Bubákov čte

Je ještě potřeba splatit dluh dvěma autorům, jejichž knihy vyšly v českém překladu v minulém roce. Vezměte tedy, prosím, následující texty jako tipy na krásnou literaturu v pravém slova smyslu.

Příběh o lásce a tmě
(Amos Oz)

Hledáte-li příběh, který vás zavede k počátkům Izraele, hledáte-li silný osobní příběh či příběh, v němž autor odhaluje své nitro, pak jste rozhodně našli svou knihu. Autobiografický román zřejmě nejvýraznějšího izraelského autora je skvělou přehlídkou užití vypravěčského talentu při předávání životních zkušeností člověka, jehož matka spáchala sebevraždu, jehož otec otec nedosáhl přes veškeré své vědění akademického uznání, jehož rodina (tedy ta šťastnější část) se do Izraele dostala z východní Evropy. V románu je zachycena nejen atmosféra Palestiny pod britskou mandátní zprávou, ale i budování Izraele či života v kibucu, stejně jako rozdíly mezi Jeruzalémem a Tel Avivem.

Ten, kdo hledá jádro příběhu v prostoru mezi knihou a autorem, se mýlí. Pátrat není třeba v prostoru mezi autorem a tím, co napsal, ale v prostoru mezi textem a čtenářem. (s. 32)

Mezi svými
(Amos Oz)

Tato útlá povídková kniha o samotě jedince čtenáře zavede do izraelského kibucu padesátých let dvacátého století. Máte-li pochyby o tom, zda je pro Vás Amos Oz tím správným autorem, začněte právě touto knihou, v níž jsou témata předestřena, ale rozuzlení a přemýšlení o nich ponechává autor myslím čtenářů.

…většina lidí zřejmě potřebuje víc tepla a něhy, než jsou jim ostatní schopni dát… (s. 128)

Zlatý dům
(Salman Rushdie)

Příběh o vypravěči a rodině záhadného magnáta, který se přestěhoval do newyorského SoHo a hlavně příběh, terý tak pěkně popsal Aleš Palán snad až příliš vzletnými slovy na serveru Aktuálně.cz. Kniha nejen zblázněné Americe. Krásná kniha o tom, že bohatství nemusí přinášet štěstí a že minulost lidi dobíhá.

Miroslav Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké či rudské knihovně.


Zpět na výpis novinek