317 471 380

Tiché roky

3. 5. 2019 Bubákov čte

Na novou knihu Aleny Mornštajnové jsem se těšila, její dřívější tři příběhy mne hodně bavily. Nejinak to bylo i s touto knížkou, i když je trochu jiná. Nejedná se zde o historické téma, ale spíše o intimní rodinné drama.

Knížka se opět odvíjí ve dvou časových rovinách, hlavní roli zde hrají lidské charaktery, osudové náhody a rodinná tajemství. Hlavní hrdinka Bohdana žije jen s mrzoutským otcem a milou, hodnou macechou. Trápí ji napětí v domě a drobné „nakousnuté věty“, které občas jen tak mimoděk prohodí stará nemocná babička. Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty. Ten celý svůj život zasvětil budování socialismu, lásce ke své ženě a dceři, jejíž budoucnost měla být stejně zářivá jako hvězda na rudém praporu. V jediném okamžiku se však jejich životy naprosto změní. Zasáhne osud, náhoda a všechno je úplně jinak…

Příběh se odehrává v nedávné minulosti, kterou si dobře pamatujeme. Román je napsán velmi citlivě, není sentimentální, podmaní si své čtenáře od začátku do poslední stránky. A moc bych pochválila skvělou práci s českým jazykem.

Krásné a pravdivé motto z knihy: „Člověku ne vždy všechno vychází podle jeho představ“.

Jitka Tomšů


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Tiché roky

  • Autor: Alena Mornštajnová
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7577-911-3
  • Rozsah:  296 stran
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek