317 471 380

Odrazy ze Světa knihy 2019

13. 5. 2019 Bubákov čte

Minulý týden skončil na pražském Výstavišti mezinárodní knižní veletrh Svět knihy 2019. V novostrašecké a rudské knihovně se tak objeví další zajímavé tituly. Posuďte sami.

Pokušení být šťastní
Příběh o mnoha láskách i samotách, o tom, že člověk je v životě na žití hlavně on sám. Je rozdíl mezi tím, co prožíváme v sobě, a tím, jak nás prožívají ostatní. Cesar je starý pán, vdovec, jenž je okolím, vnímán jako nepříjemný úsečný stařík a on si tu roli užívá. Neznamená to ovšem, že je slepý – své okolí vnímá, a to mnohdy více než je jeho dospělým dětem a sousedům milé, ať už si toho jsou vědomi či nikoli. Život žijeme s tajemstvími, o nichž všichni vědí, i s tajemstvími, o nichž nevíme my sami. Příběh Césara, jeho rodiny i sousedů skýtá příležitost nejen se královsky pobavit, ale i přemýšlet o sobě a o životních motivacích lidí v našem okolí. Příběh nepříjemného staříka, který si to na světě užívá s různými přešlapy, k tomu přímo vybízí.
(MARONE, L., Pokušení být šťastní. Praha: Vyšehrad, 2019. 224 s.)

Žár
Malý pohled do světa mužů, jejich ješitnost a ochotu soutěžit v těch nejbláznivějších disciplínách nabízí útlá knížečka od švýcarského autora Josepha Incardony. Vyslouřilý voják a pornohorec v aktivní službě jsou hlavními aktéry a soupeři mistrovství světa v saunování. To, co se odehrává v sauně zahřáté na 110 ℃ a kolem celého šampionátu, vytváří prostor k zamyšlení nad našimi vlastními mistrovstvími, kterým přikládáme až přílišný význam….
(INCARDONA, J., Žár. Praha: Paseka, 2019. 142 s.)

Za sklem
Osamělost lidských životů v různých polohách. Dívka, která ví, že je jiná se snaží najít si místo a být pro své okolí nenápadná. Již v  době svých studií nastoupí jako brigádnice do konbini (nonstop otevřený obchůdek), které se jí stalo pevností a životním údělem. Dokonalá organizace práce, jakou v našich zeměpisných šířkách můžeme pozorovat ve fast foodech či řetězcích kin, jí dává pocit užitečnosti a sounáležitosti se stále obměňujícími se kolegy. To, že někdo může mít pocit, že je součástí nějakého okruhu ještě neznamená, že tomu tak je. Kniha o osamělosti, která je dosti podobná osamělosti facebookové generace.
(MURATA, S., Za sklem. Praha: Kniha Zlín, 2019. 120 s.)

Všichni lžou
V našem výběru z letošního Světa knihy si odskočíme mimo beletrii. Seth Stephens-Davidowitz byl datovým analytikem společnosti Google a vydal knihu, kterou určitě neminou volební stratégové a PR specialisté (obě profese na úrovni začátečníků). Zjištění, že lidé něco říkají, neznamená, že si to také myslí, není jistě objevné, ale zpracovaná velká data z vyhledávání na Googlu či činnosti na Facebooku tuto teorii více než podporují. Vše je potřeba brát s rezervou, ale cesta pro předpovědi pravděpodobného chování určitých sociálních skupin je již otevřena a soukromí se stává drahou komoditou, možná už i jen minulostí. Možnosti a úskalí zpracování tzv. velkých dat Googlu, Facebooku  či Porhnubu jsou v této populárně naučné knize knize ilustrovány na zajímavých příkladech sexuální orientace, testování školní úspěšnosti, dopadu reklamy aj.
(STEPHENS-DAVIDOWITZ, S., Všichni lžou. Brno: Host, 2019. 328 s.)

Mirek Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit novostrašecké či rudské knihovně.


Zpět na výpis novinek