317 471 380

Pražské jaro

17. 5. 2019 Bubákov čte

Román Pražské jaro, ve kterém se Simon Mawer po Mendelově trpaslíkovi a Skleněném pokoji vrací k českým reáliím, vyšel koncem loňského roku (symbolicky padesát let po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968) a je ukázkou toho, jak události pražského jara zbavily jednu generaci iluzí o svobodě.

Eleanor a James, dva oxfordští studenti, se o prázdninách v létě 1968 vydají na toulky po Evropě. Bezstarostně cestují autostopem, střídavě spolu spí, hádají se, kouří trávu a o cíli jejich příští cesty rozhoduje hod mincí. Původní záměr dostat se na jih a navštívit Itálii nebo Řecko vezme za své poté, co překročí hranici Německa, kde se dozví, že se v sousedním Československu „něco“ děje. Dominantnější a temperamentnější Ellie chce být u toho a proto navrhuje změnu trasy, naopak James by raději pokračoval podle původního plánu. A tak  je to opět mince, která o jejich dalším směřování rozhodne.

V tutéž dobu na druhé straně železné opony sleduje první tajemník britské ambasády v Praze Samuel Wareham vývoj v zemi, kde se pod vedením Dubčeka buduje „socialismus s lidskou tváří“. Během letních dní se  zamiluje do živelné Lenky, o generaci mladší studentky, a kromě práce diplomata tak řeší milostné dilema. V Londýně na něj totiž čeká „jistota“, jeho vážná známost, kolegyně Steffi z ambasády, která teprve nedávno opustila Prahu. Ve dnech invaze vojsk Varšavské smlouvy navíc k milostnému dilematu přibude dilema profesionální, když jej o pomoc požádají světoznámý ruský dirigent a jeho milenka, kteří žádají o azyl. Pomoc jim ovšem může ohrozit jeho kariéru.

Poté co James  a Eleanor s pomocí amerického vojáka překročí hranici mezi Německem a Československem se tyto dvě zpočátku nesourodé dějové linie spojí  a čtveřice hlavních postav prožívá poslední „nadějné“  dny v tehdejším Československu. V té době se už ale za hranicemi formují tanky s „bratrskou“ pomoci.

Přiznám se, že jsem měla problém se do knihy začíst. První polovina knihy mě příliš neoslovila. Do různých částí románu zasadil autor historické vsuvky s názvy Masaryk, Horáková, Hranice a další, které  mají zahraničního čtenáře seznámit se   základními  historickými milníky a významnými československými osobnostmi. Na mě v samotném příběhu působily spíš rušivě. Až závěrečná část popisující invazi vojsk Varšavské smlouvy mě vtáhla do děje a knihu jsem už neodložila. Na rozdíl od předchozích autorových titulů tak  pro mě byla tato kniha spíše zklamáním.

Více o autorovi a podrobnostech vzniku knihy se lze dočíst v rozhovoru s autorem na serveru lidovky.cz.

Lenka Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Pražské jaro

  • Autor: Simon Mawer
  • Nakladatel: KNIHA Zlín
  • Originál: Prague Spring
  • Překlad: Lukáš Novák
  • ISBN: 978-80-7473-713-8
  • Rozsah: 368 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek