317 471 380

Chraň nás Pánbůh před Finem

23. 5. 2019 Bubákov čte

Svět knihy každoročně nabízí nejen možnost seznámit se s produkcí českých vydavatelů, ale je i příležitostí nahlédnout na zahraniční knižní produkci a  nejeden stát této možnosti kulturní diplomacie rád využívá. K finskému stánku mě dovlekl jeden můj známý, znalý našeho projektu Bubákov čte, a ukázal na knihu Arta Paasilinny se slovy: “Tu musíte mít.” Nevzpíral jsem se. Je to přeci jen svérázný člověk –  nejenže dokázal obejít několik autogramiád, ale od jistého zahraničního autora si při té příležitosti dokonce půjčil nabíjecí kabel k mobilu, aby tento ďábelský přístroj mohl nabít ze své powerbanky. U stánku, kde nešlo platit kartou, mi naopak půjčil 100 Kč, které jsem mu dosud nestačil vrátit. Den to byl hektický a o zajímavé situace a knihy nebyla nouze.

Nejsem znalcem finské literatury a dosud jsem měl tu čest, alespoň pokud si vzpomínám, pouze s díly Miky Waltariho. Ten je ovšem úplně jiný generačně i povahou samotné tvorby. Arto Paasilinna je autorem optimistických a humoristických románů. Kniha se sebeironizujícím názvem Chraň nás Pánbůh před Finem vyšla v originále už v roce 1989, ale k českém čtenáři se dostala až v roce minulém díky péči nakladatelství Hejkal. Paasilinna vypráví příběh o unaveném Bohu, který si chce odpočinout od Zeměkoule na Ztebekouli a po té, co jeho zastupování odmítnou sv. Petr i archanděl Gabriel, si hledá zástup mezi lidmi.

Usnesli se, že na místo zastupujícího Boha nebude vyhlášeno veřejné výběrové řízení. Vzhledem k lidské povaze by se dalo čekat, že se přihlásí většina lidstva, každopádně všichni Němci a obyvatelé finského kraje Savo. (s. 13)

Mimo to, že se čtenář s chutí zasměje, je tohle čtení také nevtíravou příležitostí leccos se přiučit z finské historie. Při vybírání vhodného božího zástupce dojde nejen na významné (především) finské osobnosti z konce 20. století, ale i některé dějinné události. Těch se sice autor v knize jen dotkne, ale bavilo mě hledat si informace na internetu zejména  ve finské mutaci Wikipedie, s jejímž zpřístupněním mi pomohl překladač Googlu. Díky tomu vím něco bitvě u Suomussalmi (1939-40), Ukkovi (naděluje vánoční dárky), Olavim Rimpiläinenovi (luteránský biskup), Urhoovi Kekkonenovi (finský prezident po dlouhých 26 let) i Kaustinenu (dohledejte si také něco sami). No a jelikož zastupující i všehomoucí Bůh řeší různé světové problémy, je to i zajímavá exkurze do světa konce 80. let minulého století v lehce žertovném duchu.

Tak vzhůru ke čtení o výběru a činnosti zastupujícího Boha, který nebe přestěhuje z Bulharska do Finska a má v úmyslu vytvářet nebeskou strategii pro vyslyšení modliteb a zvýšit počítačovou gramotnost andělů…

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Chraň nás Pánbůh před Finem

  • Autor: Arto Paasilinna
  • Nakladatel: Hejkal
  • Originál: Auta armias
  • Překlad: Anežka Melounová Křístková
  • ISBN: 978-80-86026-97-8
  • Rozsah: 216 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek