317 471 380

Miss Exitus

7. 6. 2019 Bubákov čte

Jeden den, jeden dům a mnoho osamělých. Umírající stará učitelka hudby, její syn, fotografka a předčasné Vánoce.

Aleš Palán na pozadí jednoho dne umožňuje nahlédnout na umírání, resp. přemýšlet o něm a o sobě. Mnozí Češi by sice zřejmě rádi prožili své poslední chvíle doma v kruhu svých blízkých, ale statisticky zhodnoceno se to většině nepodaří. Jedné z postav této knihy však ano, ale i tak se její přání zcela nenaplnila. My, budoucí pozůstalí, jsme ve valné většině dost slabí na to, abychom smrti našich blízkých přihlíželi zblízka. Na pomoc nám přicházejí zdravotnická zařízení nebo hospicové pracovnice, jakou je v této knize Ema, a pomáhají nám i našim umírajícím, jako je paní Neomýtková.  Přesto to nemusíme zvládnout, stejně jako Boris. A okolo se navíc pohybuje stále dost lidí, jako je Zuzana, pro něž je smrt, která se jich netýká, jen něčím, čeho lze využít.

Je-li četba literárních děl založena interakci textu a čtenáře, pak pro každého může být trochu o něčem jiném. Schválně, co v této knize o sobě naleznete vy.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Miss Exitus

  • Autor: Aleš Palán
  • Nakladatel: Prostor
  • ISBN: 978-80-7260-412-8
  • Rozsah: 232 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek