317 471 380

Báječný svět literatury

28. 6. 2019 Bubákov čte

Každý člověk někdy v životě dělal nebo aspoň lačně poslouchal drby. Kdo by to chtěl popřít, kupuje si doteď Rytmus života. To říkal už starý Freud. Nebo říkal něco hodně podobného. A ani já nejsem vůči těmhle svodům úplně imunní.

Co přesně (a s kým/čím) teď dělá Berenika Kohoutová, mě ale nechává chladným. Zajímají mě drby o spisovatelích a literárním provozu vůbec. A patrně nebudu sám, protože knižní trh dokázal na tuhle poptávku rychle a masivně odpovědět. Kromě memoárů, jejichž zlatým věkem byly devadesátky, a beletrizovaným biografiím slavných, které vycházejí víceméně průběžně, jen s měnícími se akcenty, nabízí knižní trh přímo sborníky literárních drbů.

Ty se liší nejen mírou pokrytectví odrážející se v jejich názvech a podtitulech (srovnej: „Literární otazníky“ vs. „Drby, klepy a aféry světových spisovatelů“), ale taky kvalitou. Její píst se zdvihá mezi horní úvratí reprezentovanou řekněme Petrem Kovaříkem a tou spodní, již pro mě aktuálně představuje autorská dvojice Alice Lily Neradová a Tomáš Hejna.

Titul Báječný svět literatury aspiruje (alespoň podle informací na obálce) na zařazení do knihovnických kategorií Literární věda, Osobnosti a Populárně naučná, což ji vzhledem k její úrovni rozhodně kvalifikuje pro oddělení Humor. Údajné drby, klepy a aféry světových spisovatelů nejsou než na kousky rozsekaná slovníková hesla, obestírající jakýkoli jen trochu nebanální životopisný údaj oparem skandálu nebo aspoň tajemna. Například Shakespearovou biografii tak dokázali rozporcovat hned na deset částí, v nichž se údaje nejen opakují, ale také jsou z většiny fádní a nadto notoricky známé.

Připočteme-li tristní jazykovou úroveň, množství stylistických neobratností, zjevně náměsíčného korektora a mimořádně ubohou grafiku a typografii, je jasné, že jako dárek za dobré vysvědčení tuhle knihu laskavému čtenáři nedoporučím. Pokud Vás opravdu zajímají literární drby, skočte si na kafe do Řetězové, a týden z toho nebudete spát. Za cenu téhle knížky si jich tam pohodlně dáte pět.

Petr Kukal


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte. Vzhledem k obsahu upoutávky ovšem nebude věnována ani do jedné ze zapojených knihoven.


Báječný svět literatury
Drby, klepy a aféry světových spisovatelů

  • Autoři: Tomáš Hejna, Alice Lily Neradová
  • Nakladatel: Olympia
  • ISBN: 978-80-7376-496-8
  • Rozsah: 208 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek