317 471 380

Hodiny z olova

26. 7. 2019 Bubákov čte

Hodiny z olova jsem začínala číst několikrát. Postavy mají místo jmen jen obecná označení – Spisovatelka, Čínská dívka, Americká studentka, Programátor, Přítel, Diplomat. Děj se odehrává zejména v České republice a v Číně, časové zařazení je a není současnost. Mnohokrát se vracíme zpět do časů druhé světové války, šedesátých a osmdesátých let, minulé události autorka uvádí do dalších souvislostí, zkoumá je i hodnotí, postavy si k nim hledají vztah.

Prvními dvěma sty stránek jsem se protrápila. Nedokázala jsem se dostatečně soustředit na neustále se střídající prostředí a postavy, nemohla jsem si zapamatovat kdo je kdo a odkud je a kde se děj právě odehrává. Něco na knize mne ale poutalo natolik, že jsem se rozhodla, že ji prostě dočtu. Asi tak kolem stránky 300 jsem se konečně chytila, text mě zcela pohltil a nemohla jsem se odtrhnout. Myšlenky do sebe začaly zapadat a vše dostávalo smysl. Prožívala jsem Spisovatelčino hledání pravdy a boj za ni a porovnávala příběhy postav s příběhy z dob nedávno minulých. Nabízenou analogii českého a čínského pojetí vlády jedné strany jsem ale nepřijala. Pro mne to není totéž a navzdory mnoha českým obětem komunismu si myslím, že osud Číny je mnohonásobně strašlivější.

Nejde o příběh s happy endem, ale o neklidnou analýzu naší i čínské společnosti posledních 50 let, která mi nedá spát. Jsem za to ráda.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Hodiny z olova

  • Autorka: Radka Denemarková
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7577-474-3
  • Rozsah: 752 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek