317 471 380

Kůly v plotě

29. 8. 2019 Bubákov čte

Používat k hrabání listí rýč je samozřejmě možné, ale moc se to nedoporučuje. Ne že by to vůbec nešlo, ale je to strašně lopotné a výsledek je spíš rozpačitý. Zapříčiněno je to tím, že rýč byl původně určen k převracení zeminy; na to je skvělý a například sázecí kolík jej v tom nikdy plnohodnotně nenahradí.

Totéž platí pro literární žánry, zejména publicistické, které je dobré používat k účelu, k němuž byly stvořeny. Řekněme novinový sloupek. Je to zboží rychlé spotřeby, což rozhodně není nic špatného. Podobně jako nepožadujeme po burčáku, aby nám vydržel tři týdny, nechceme to ani po sloupcích. Naopak – dočasnost a pomíjivost je nejlepším svědectví o jejich aktuálnosti a vztahu k živé mimoliterární realitě. Jsou určeny k tomu, aby vyšly v novinách, které zítra nacpeme do mokrých bot.

Nic z toho bohužel nezohlednili editoři knihy Kůly v plotě, v níž shromáždili sloupky, které psal Jakub Kohák do deníku Metro v letech 2014–2019. Žánr určený k povrchní konzumaci mezi stanicemi Vysočanská a Křižíkova používají jako obsah vázané knihy s přebalem, jež díky slavnému jménu utěšeně mizí z pultů a v antikvariátech bude k mání dalších 70 let.

Že knihám, které jsou 70 let v antikvariátu, rozumí jen zlomek čtenářů, je běžné. Téhle ale bude jen zlomek čtenářů rozumět, už když si ji koupí. Kohák totiž důsledně dodržuje pravidla žánru a ve sloupcích glosuje současné dění a aktuální kauzy, pracuje s aluzemi a dobovým kontextem. Právě toto pozadí, které je každému ze sloupků nezbytnou ozvučnou deskou, ovšem už teď většině textů zoufale chybí. Čtenář se asi jen těžko zhrozí nad výkonem rozhodčího v zápase, který proběhl před pěti lety, a sotva také zažije pocit netrpělivého těšení se na nový film Instalatér z Tuchlovic.

Spravedlivě je přitom třeba říct, že některé ze sloupků nadčasové jsou a své poselství přes propast let přenesly: Jakubovy vzpomínky na dětství, rodinné příhody či úvahy nad životními hodnotami. Je jich ovšem příliš málo na tom, aby vydání celého souboru ospravedlnily.

O tom, že veškerý marketing je postavený výhradně na populárním jméně (neboť editoři jsou si všeho výše řečeného samozřejmě vědomi), svědčí také oslavné texty na obou záložkách. Že si absurdnost publikace uvědomuje sám autor, zase dokládá text na zadní straně přebalu, kde v lehce křečovité nadsázce nabízí vracení peněz každému čtenáři, který bude jeho knihou zklamán. I proto, že mám Kohákovy texty, reklamy i filmy rád, pevně doufám, že se mu jich neozve mnoho.

Jako člověk, který sloupky do Metra rovněž píše, vnímám celý tenhle projekt také jako osobní varování. A současně si přiznávám, že pokud by i mě po letech někdo s podobnou nabídkou oslovil, možná bych tři vteřiny váhal. Myslím ale, že bych při vědomí všeho výše řečeného nakonec řekl ne. Jakub zjevně váhal čtyři vteřiny. Nebo pět. Tu pravou chvíli, kdy člověk ještě dokáže říct, že je to nesmysl, bohužel prošvihl.

Petr Kukal


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte. Vzhledem k obsahu upoutávky ovšem nebude věnována ani do jedné ze zapojených knihoven.


Kůly v plotě

  • Autoři: Jakub Kohák
  • Nakladatel: Brána
  • ISBN: 978-80-7617-468-9
  • Rozsah: 232 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek