317 471 380

Akvárium

13. 9. 2019 Bubákov čte

Rodinné vztahy občas nebývají žádnou idylkou a někdy se stane, že rodiče jsou zlí ve snaze ochránit sebe a své děti. Je otázkou, zda je to účinné, zda tím neubližují nejen sobě, ale i svým dětem, které tím chránit chtějí. Akvárium je novelou, která rozhodně nepřináší zprávu o utěšených lidských vztazích a přestože na svém konci přináší alespoň zlomek naděje, rozhodně se nejedná o happy end, o nějž by nebylo třeba se porvat i po dočtení poslední stránky.

Nádhernou kulisou pro vyprávění příběhu dvanáctileté Caitlin je akvárium v Seatlu, kde tráví svůj volný čas. Potkává zde neznámého starého muže, který, světe div se, není žádný úchyl, ale přesto pořádně zamává jejím dosavadním relativně poklidným životem dcery s matkou samoživitelkou. Ichtyologové a pravděpodobně i běžní čtenáři navíc mají možnost vnímat pocity hlavní hrdinky též přes charakteristiky různorodých druhů ryb, kterých autor této novely mistrně využívá. A že je pro to mnoho příležitostí – matka s dcerou se prakticky míjí a přesto to neznamená, že by se neměly rády. Vždyť posuďte sami z několika útržků, schválně vynechávající rybí popisy, zápletku i rozuzlení:

Moje máma dokázala žít bez budoucnosti. (s. 52)
Bez plánů a vyhlídek bych nedokázala žít. (s. 56)
Jen před pár dny bych si s ní povídala o čemkoliv, ale teď jsem jsem musela všechno důležité tajit. (s. 99)
Máma ta nejlepší osoba na světě, nejštědřejší, nejsilnější, ale najednou přišlo její období sucha, začala se chovat spíš jako uragán než jako člověk, prach rozfoukaný větrem nabírající na rychlosti a prýštící z bezedného a nezměrného zdroje, a já věděla, že se musím schovat. (s. 105)
Jeden život není schopen se vcítit do druhého. (s. 182)

Výborně napsaná kniha s dramatickými zvraty by snad měla být téměř povinnou četbou pro všechny rodiče dospívajících dětí, ale i pro děti dospělé. Je totiž otázkou, zda rodiče svými tajemstvími netraumatizují své děti zbytečně a surově. Ony nemohou svým rodičům pomoci, to by měli rodiče zvládnout sami.

Jen jednu poznámku bych měl k nakladateli: „Prosím, dávejte přímou  řeč do uvozovek. Opravdu to má smysl.”

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Akvárium

  • Autor: David Vann
  • Nakladatel: Argo
  • Originál: Aquarium
  • Překlad: Viktor Heumann
  • ISBN: 978-80-257-2731-7
  • Rozsah: 232 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek