317 471 380

Ostrovy

20. 9. 2019 Bubákov čte

Na tomto místě se nestává často, že by zde zazněly pajány na současnou českou literaturu. A pokud se tak stane, bývá za tím radostným zvoláním jiný autor upoutávek (v jeho případě spíše recenzí) – Petr Kukal. Vzhledem k tomu, že ani povídky či jejich soubory tu nebývají tématem příliš často, bude se dnes jednat o jev ne zcela očekávaný.

Dora Kaprálová pro znalce české literatury není žádnou novickou, ale musím přiznat, že mě osobně zatím míjela. Ale když jsem v Lidových novinách objevil nadšenou recenzi z pera Ondřeje Horáka, jenž hned v úvodu neváhal napsat: “Dora Kaprálová povídkovým souborem Ostrovy přináší letos první českou beletristickou knihu, která opravdu stojí za pozornost”, nemohl jsem si pomoci a šel si ji hned koupit. A nebylo čeho litovat.

Autorka-vypravěčka, matka dvou dětí dlouhodobě žijící v Berlíně, se ve svém domově cítí stále trochu jako cizinka, přestože k městu ve skutečnosti přirostla. Multikulturní Berlín jí přináší mnoho zajímavé látky k zamyšlení a rozhodně ji zde neopouštějí běžné lidské starosti, které občas vyvolají vzpomínky z dětství či dospívání. Ve všech povídkách sbírky se v názvu objevuje slovo ostrov. Každý z “ostrovů” je svébytným příběhem a pravděpodobně bude záležet na čtenářovu rozpoložení, který jej zaujme nejvíce. Ať už je téma jednotlivých povídek “velké” nebo “malé”, dějiště je v Německu, Arizoně, Maďarsku či na Moravě, přináší vypravěčka pohled z neotřelé perspektivy.

Nemá smyslu zaobírat se jednotlivými příběhy, nerad bych případné čtenáře připravil o potěšení z neznáma. Má smysl příběhy nechat reagovat s vlastní myslí.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Ostrovy

  • Autor: Dora Kaprálová
  • Ilustracd: Juraj Horváth
  • Nakladatel: Druhé město
  • ISBN: 978-80-7227-419-2
  • Rozsah: 172 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek