317 471 380

Serotonin a Všichni mají pravdu

27. 9. 2019 Bubákov čte

Nemívám často pocit, že jsou knihy určené přímo pro muže a že je ženy ani číst nemají, protože to pro ně prostě nebude přínosné.  Ale právě dvěma takovým dílům jsou věnovány následující řádky. Dámám se tímto omlouvám.

Serotonin
Jakkoliv se mi to nelíbí, antidepresiva se zřejmě již stala běžnou součástí našich životů, stejně jako hledání si vlastního místa na tomto světě. Florent-Cloude je bez partnerky, bez přátel, ale s prášky, které mu pomáhají přežít. “Hrdinův” útěk před životem se promění v jakousi road movie po francouzském venkově doprovázenou vzpomínkami na mládí, prožívané lásky a bývalé kamarády.
Je to svižné vyprávění muže v pozdních středních letech, který se cítí ztracený. Je bez rodičů, kteří společně spáchali sebevraždu poté, co otci byla diagnostikována zhoubná nemoc, bez přítelkyně (od té poslední zbaběle utekl), bez iluzí o užitečnosti své práce. Sice se sem tam o nějaký ten “život” snaží, ale vypadá to jako marné pokusy, kterým už ani sám nevěří. Je prostě tak trochu zacyklený…
Upozornění pro odvážné ženské čtenářky: Některé popisy sexuálních scén se vám asi nebudou líbit.
HOULELLEBECQ, M., Serotonin. Přeložil: Alan Beguin. Praha: Odeon, 2019, 280 s. ISBN 978-80-207-1903-4)

Všichni mají pravdu
Knihou plnou energie začínající monologem stoletého starce o tom, co všechno a koho všeho nemá rád, se řítí neutuchající proud myšlenek. Téměř bych řekl, že autor na své čtenáře své pravdy křičí. Tony Pagoda, popová hvězda 70. let, je prostě mluvící automat s velkou kadencí. Příval slov a myšlenek nedává možnost oddychu jinak než zavřením knihy. Mnoho humorných situací i obratů dává vyniknout i myšlenkám vážnějším a čtenáři se tak dostává luxusu hodnotit život zhýralce a přitom si nepovšimnout i podobnosti se sebou samým. Je to přehlídka jednoho života, která v sobě má i sebekritický pohled hlavního hrdiny. Nechybí zde chvíle slávy či jejího ústupu a návratu. Jsou lidé, kteří uvadnou a zpohodlní a pak lidé, kteří toho nejsou schopni. A mezi ty druhé patří Tony Pagoda, bilancující hvězda show businessu.
Krásné čtení, krásný nakladatelský počin nakladatelství Dybbuk. Jenže mé ženě se to nelíbí 🙂
“Zdálo se mi, že je to ohňostroj, ale byly to jen prdící petardy,” říkala kdysi máma s posedlostí, která v nás vyvolávala závratnej strach z neúspěchu. Tahle mámina věta je kolosální syntéza mýho života a života všech ostatních. (s. 304)
SORRENTINO, P., Všichni mají pravdu. Přeložila: Alice Flemrová. Praha: Dybbuk, 2019, 320 s. ISBN 978-80-7438-209-3

Mirek Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byly věnovány.


 

Zpět na výpis novinek