317 471 380

Hádanky a hlavolamy Nikoly Tesly

4. 10. 2019 Bubákov čte

Je až k nevíře, jak široký může být rozsah oborů, do kterých je schopna zasáhnout pouze jedna lidská bytost za svůj relativně krátký život. Jistě, v případě osoby a jí vytvořeného knižního díla, kterým budou patřit následující řádky, lze říci, že se nejednalo o natolik průkopnické myšlenky, že už to tu vlastně bylo a že mohlo dojít k čerpání z let minulých, ale to prostě k obecné evoluci patří. K zamyšlení spíše nabádá fakt, že i u takové geniální osoby, kterou bezesporu Nikola Tesla byl, se jeho myšlenky zatoulaly směrem nejen k vážným a seriózním tématům, jaké se od tohoto vizionáře a průkopníka dala očekávat, ale i do oblastí, do kterých se jistě každý člověk vrací rád a které skýtají útočiště nebo jakýsi úkryt před realitou všedního a mnohdy krutého světa. Zároveň je tento směr logicky propojen s výzkumem a vědou, které byly běžnou součástí Teslova života a ve kterých se denně pohyboval. Z toho pramení má osobní domněnka, tj. že i takový velikán potřeboval „upustit páru“ a prchal před vším za zaslouženým odpočinkem, který mohl a zřejmě i spočíval právě ve vytváření různých her, hlavolamů, šifer a hádanek, kterými se jistě velmi bavil při samotném jejich tvoření a následně při jejich „testování“ na běžných lidech, kteří jen stěží dosáhli autorova intelektu.

Proto musel jistě autor brzy pochopit, že jako jsou lidé rozdílného intelektu, tak i jeho samotné výtvory musí nést různé stupně obtížnosti, postupně se vyvíjet, učit testovaného, být důmyslnější nebo naopak sklouznout k jednoduchosti, aby si nakonec byl jist, že celé jeho dílo nebude orientováno pouze na jedince, ale bude schopné atakovat širokou veřejnost s velmi prostým, ale zároveň tolik vzdáleným cílem v dnešní uspěchané, „demokratické“ a přemodernizované době, tj. SAMOSTATNĚ SE ZAMYSLET, POBAVIT A PŘIZNAT SI I PŘÍPADNOU CHYBU NEBO OSOBNÍ NEZDAR.

Kniha, kterou si případný čtenář ať už půjčí, zakoupí nebo ji jiným způsobem získá do svého dočasného nebo trvalého vlastnictví, je bezesporu dílem, které si zaslouží uznání stejně jako Teslovy průkopnické objevy. Jeho sbírka mi utkvěla v paměti právě tím, jak dokázal tento geniální vědec propojit svoji lásku k vědě se svým hravým JÁ, kdy výsledkem vznikl soubor v samotném názvu zmíněných her, šifer, úloh a hlavolamů. Jak jsem již uvedl dříve, cílem knihy je pohltit veškeré čtenáře obecně a nikoli se zaměřit pouze na jedince s abnormální inteligencí. Proto v této knize může každý nalézt úlohu, šifru, hlavolam, úkol nebo hádanku, kterou si sám bez cizí pomoci vyřeší a následně může díky postupně se zvyšující obtížnosti rozvíjet své schopnosti a intelekt, nebo si může k vyřešení dopomoci cestou nápovědy, kdy si autor (díky mu za to) nenechal řešení jednotlivých úloh pro sebe jako v případě mnoha tajemství spojených s jeho patenty a vynálezy. Zcela jiný rozměr rovněž knize dodávají dobové ilustrace, které jsou plné různých předmětů a nástrojů, jež měl Tesla během svého života k dispozici a čtenář tak má po hlubokém zabrání se do knihy a řešení další a další úlohy pocit, že vstoupil do jiného světa, ze kterého se mu, a v případě mojí osoby to platí obzvlášť, nechtělo vůbec vystoupit.

Proto knihu zcela doporučuji každému, kdo chce na delší dobu ztratit kontakt se současným světem a potrápit své ego. Jen upozorňuji, že je potřeba mít při řešení některých zapeklitostí naprostý klid a naprosto soustředěnou hlavu… stačí totiž málo a člověk lehko ztrácí díky „svému“ okolí kontrolu nad emocemi, které jím po určité době začnou cloumat (ideální je chata nebo hermeticky uzavřená místnost X naprosto nevyhovující se jevil obývací pokoj společně obývaný s dětmi, kyvadlovými hodinami a spoustou harmonicky znějících předmětů☺).

Radek Vanický


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Hádanky a hlavolamy Nikoly Tesly
Elektrizující sbírka úloh, šifer a hádanek

  • Autor: Richard Wolfrik Galland
  • Nakladatel: Universum
  • Originál: The Nikola Tesla puzzle collection
  • Překlad: Eva Vlčková
  • ISBN: 978-80-242-6267-3
  • Rozsah: 224 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek