317 471 380

Několik knižních tipů

14. 10. 2019 Bubákov čte

Následující řádky jsou věnovány zajímavým knihám, které by neměly uniknout pozornosti těch, kteří se zajímají o historii či vzdělávání.

Jan Lucemburský
Po dlouho osamoceném díle z pera Jiřího Spěváčka z roku 1982 (
Král diplomat – Jan Lucemburský 1296 – 1346) a po polském překladu díla Wojciecha Iwańczaka z roku 2012 (Jan Lucemburský. Dějiny bouřlivého života a hrdinné smrti českého krále a lucemburského hraběte v jednadvaceti obrazech) se v minulém roce na pultech knihkupectví objevila dlouho očekávaná monografie o prvním českém králi z rodu Lucemburků, její autorkou je uznávaná česká historička Lenka Bobková. Zájemcům o osobu tohoto významného českého panovníka asi nemá smyslu psát více, jelikož rádi tuto lahůdku zhltnou bez ohledu na tyto řádky. Těm ostatním bych jen rád sdělil, že přijít k rozhádanému království a udržet ho i po smrti svého císařského otce byl úkol hodný silné osobnosti. Mějme na paměti, že totéž se nepodařilo např. Rudolfu I. Habsburskému ani Jindřichu Korutanskému, manželu Anny, starší sestry Elišky Přemyslovny. Nahlédněte do života opomíjeného a možná ne zcela spravedlivě očerňovaného českého krále, který zejména po své smrti v evropské kultuře proslul jako symbol končícího času rytířstva.
(BOBKOVÁ, L., Jan Lucemburský. Otec slavného syna, Praha: Vyšehrad, 2018. 582 s. ISBN 978-80-7429-342-9.)

Středověká Morava
Ať už si to přiznáme, nebo ne, o historii Moravy u nás neexistuje přílišné povědomí. Snad každý školák sice zná Velkou Moravu, ale konstituování samotné země a posléze moravského markrabství, olomouckého biskupství či opavského vévodství toho již mnoho nevíme. Zatížení pražským či středočeským pohledem je tak potřeba trochu rozbít alespoň poskytnutím základních informací. Z tohoto pohledu je ani ne 200stránková publikace Moravského zemského muzea z roku 2012 ideální příležitostí. Možná vinou malého prostoru jsou některé pasáže příliš nabité faktografií, čímž poněkud trpí “příběh”. Ale jen v některých částech!
(kol. autorů, Středověká Morava. Brno: Moravské zemské muzeum, 2016. 192 s. ISBN 978-80-7028-438-4.)

Podstata gotiky
Příliš jsme si zvykli na posuzování architektonických stylů pouze podle vnějších projevů. Více jak sto let stará práce  Johna Ruskina, anglického teoretika umění a spisovatele, však dává nahlížet na gotiku poněkud jinak, a to i prostřednictvím duchovních základů, na nichž tento sloh stojí – divokost, proměnlivost, naturalismus, grotesknost, tuhost a nadbytečnost. Knihu lze také chápat jako oslavu lidské práce, její originality, invence i její nedokonalosti a chyb. Podstata gotiky často odkazuje na starší Ruskinovo dílo Kameny benátské (The Stones of Venice), z něhož vychází a které je díky projektu Gutenberg  dostupné na http://www.gutenberg.org/ebooks/9804),.
(RUSKIN, J., Podstata gotiky. Praha: Academia, 2019. 164 s. ISBN 978-80-200-2981-2.)

Není místa pro malé sny
Příběh o odvaze, představivosti a formování moderního Izraele
Izrael není nikterak velký stát, ale přesto na sebe dokáže strhávat značný díl světové pozornosti. Přežití v náročných podmínkách  Blízkého východu mu umožnila nejen armáda či obratná zahraniční politika, ale i kulturní diplomacie, jejímž plodem je i tato kniha z pera bývalého izraelského premiéra i prezidenta. Příběh novodobého státu Izrael od dob kibuců po dobu technologických stat-upů dokázal popsat opravdu poutavě. Pro čtenáře bude jistě zajímavé nahlédnout i do zákulisí procesu, který vedl k mírové dohodě v Oslu mezi Izraelem a Organizací pro osvobození Palestiny. Jistě nikoho nepřekvapí, že Šimon Peres napsal je to, co zveřejněno být mělo…
(PERES, Š., Není místa pro malé sny. Praha: Aligier, 2018. 214 s. ISBN 978-80-906420-4-1)

Vzdělání jako provokace
Diskuse o úrovni a cílech vzdělávání jsou ve veřejném prostoru často oblíbeným tématem. Padají při tom různá slova reprezentující požadavky na školy, jež reprezentují jakýsi protiklad (např. inkluze a individuální přístup) či pouze odlišné požadavky. Skloubit je do jednoho vzdělávacího systému je pak obtížné, což může být i důvodem pro prakticky permanentní kurikulární reformy. Pro nalákání využiji názvy některých kapitol: Sečtělost. Literární vzdělání je provokace, Špatné svědomí. O volném čase a vzdělání, Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. O rozporu vzdělávání a soutěžení. Nic nového pod sluncem. O inovativních a jiných inovacích
(
LIESSMANN, K. P., Vzdělání jako provokace. Praha: Academia, 2018. 146 s.)

Mezi mýty a minarety
Knižní vydání čtyř rozhovorů přináší čtyři různorodé a vzájemně se doplňující se pohledy na islám a muslimský svět, které jsou autorem doplněny o vydatný poznámkový aparát. Odpovědi kariérního diplomata Hynka Kmoníčka, arabistů Miloše Mendela a Petra Pelíkána a dlouholetého blízkovýchodního zpravodaje Břetislava Turečka pomáhají čtenáři přiblížit velmi odlišnou kulturu jak z hlediska zahraničněpolitického, historického i kulturního. Některé mýty josu vyvracny, některé jsou zasazovány do souvislostí, v nichž získávají poněkud jiné vyznění.
(ROVENSKÝ, J., Mezi mýty a minarety: Kmoníček, Mendel, Pelikán a Tureček v rozhovorech o islámu a muslimském světě. Praha: filosofický ústav AV ČR, 2018. 308 s. ISBN 978-80-7007-523-4.)

Dítě v síti
Manuál pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozumět digitálnímu světu mladé generace
Není to tak dávno, alespoň z historického hlediska, co si internet podmanil tento svět a již sem tam probleskují úvahy o tom, zda přístup k internetu nezařadit mezi základní lidská práva. Internet a chytré telefony během několika málo let poněkud změnily formy komunikace, a to s sebou přináší potřebu hledat odpovědi mnohé otázky, jež by nám pomohly zvládnout výchovu našich dětí co nejlépe. Kniha sama o sobě nevyřeší všechny problémy, které již zmíněné technologické vychytávky přinesly, ale je to dobrý startovací můstek pro uvědomění si záludností i zákonitostí on-line prostoru, pro uvědomění si zodpovědnosti především rodičů za vývoj svých děti v technologicky bouřlivé době.
V knize obsažený manuál pro rodiče pro děti různých věkových kategorií je dobrým odrazovým můstkem i pro sebereflexi dospělých (Co všechno sdílíme? Víme, jak minimalizovat svou digitální stopu? Jsme sami schopni zůstat alespoň jeden den v roce offline? Věnujeme více pozornosti svým dětem nebo mobilu?).
Digitalizace pokročila a jako každá revoluce přináší změny, na něž bychom měli reagovat, ale nikoliv zakazovat a potlačovat. Online svět je svět jako každý jiný, a proto je potřeba nenechávat jeho objevování na dětech samotných. Poznávání ohně, hor či moře také nenecháváme jen na nich, přestože jsou to skvělé “věci”.
(DOČEKAL, D., a kol.Dítě v síti. Manuál pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozumět digitálnímu světu mladé generace. Praha: Mladá fronta, 2019. 208 s. ISBN 978-80-204-5145-3.)

Mirek Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké či rudské knihovně, do nichž byly věnovány.


Zpět na výpis novinek