317 471 380

Klenoty klasické evropské kuchyně

19. 11. 2019 Bubákov čte

Roman Vaněk, zakladatel a šéf Pražského kulinářského institutu, je původně obchodník, který po vystudování výtvarné školy pracoval jako obuvní nákupčí a následně se stal prvním dovozcem brazilských vín do ČR. V současné době se věnuje kulinářské osvětě, je oblíbeným kuchařem v televizních pořadech (např. jeho autorský internetový pořad „Peklo na talíři“, který získal několik ocenění), na internetové televizi mall.tv i v rozhlase a samozřejmě vydává kuchařské bestsellery, od roku 2016 se svou ženou jako spoluautorkou.

„Nové“ Klenoty klasické evropské kuchyně jsou zaktualizovaným vydáním stejnojmenného bestselleru, který poprvé spatřil světlo světa v roce 2013. Od té doby se ho prodalo téměř sto tisíc výtisků. Nové Klenoty slibují modernější pojetí receptů, zpřesnění měr a vah, zlepšení grafické úpravy, ale především zjednodušení všech receptů, aby jich většina byla snadno uchopitelná i pro úplné kulinářské začátečníky.

Bohužel z vlastní zkušenosti musím říci, že nové Klenoty mě trochu zklamaly. V porovnání se starším vydáním se toho příliš nezměnilo, jedná se spíše o detaily, které nejsou zcela zásadní pro zdárné uvaření daného pokrmu. Některé recepty jsou dokonce v novém vydání v naprosto totožné verzi jako v prvním vydání kuchařky. Vezmeme-li v úvahu poměrně vysoké pořizovací náklady, které je nutné za nákup kuchařky vydat, tak bych tuto investici hodně zvážila, pokud bych již vlastnila původní vydání.

Nicméně pro ty, kteří s Romanem Vaňkem zatím zkušenosti nemají, se v tomto novém vydání objeví zajisté spousta zajímavých více i méně známých pokrmů, které člověka oslovily třeba během zahraniční dovolené a které může být zajímavé vyzkoušet uvařit v domácích podmínkách vlastními silami.

Jana Vanická Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v rudské knihovně, do níž byla věnována.


Klenoty klasické evropské kuchyně

  • Autor: Roman Vaněk, Jana Vaňková
  • Nakladatel: Prakul Production s.r.o.
  • ISBN: 978-80-7579-032-3
  • Rozsah: 260 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek