317 471 380

Deník knihkupce

29. 12. 2019 Bubákov čte

Být knihkupcem na malém městě není žádný med. V Novém Strašecí je již tato kapitola, alespoň jak se zdá, uzavřena. Jsou však města, kde tomu tak není. My knihomilci si občas představujeme práci v knihkupectví jako ráj. Jako každá profese to má však svá „ale“ a právě o některých těch „ale“ je Deník knihkupce. Něco málo o dopadech éry internetových obchodů, něco málo o vtipných i rádobyvtipných zákaznících, o přehnaných očekáváních lidí jdoucích nabídnout své knihy do antikvariátu, prostě o všem možném se lze dočíst v prvotině skotského autora Shauna Bythella. Každá kapitola je uvedena velmi trefným citátem ze Vzpomínek na knihkupectví George Orwella a v samotném textu se objevují odkazy na britskou literaturu, v našich zeměpisných šířkách ne vždy známou. No a možná i to je příležitost rozšířit si obzory, když už tu ten on-line svět plný informací máme.

Knihkupci a knihovníci jsou profese, které se sice uznávají, ale přesto knihkupci nemají knihovníky zcela v oblibě – trochu jim kazí obchod. A tak je možná ode mne tak trochu poťouchlé, že právě upoutávkou na tuto knihu zakončíme naši sérii knih představených na těchto stránkách v roce 2019 v rámci rubriky Bubákov čte, protože to znamená, že i tato kniha putuje do našich obecních knihoven. Přesto, prosím, milí čtenáři, mějte na paměti, že alespoň sem tam je zapotřebí koupí nějaké knihy podpořit jejich vydávání. Kvalitní literaturu prostě programově nelze produkovat zadarmo. Mám-li to vztáhnout na situaci v mnoha menších obcích, z nichž mizí malé krámky, pak je jistě záhodno si položit i otázku, zda v nich chceme i místní obchodníky či řemeslníky a podle toho směřovat proud svých spotřebitelských návyků.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Deník knihkupce

  • Autor: Shaun Bythell
  • Nakladatel: Dybbuk
  • Originál: The Diary of a Bookseller
  • Překlad: Markéta Hofmeisterová
  • ISBN: 978-80-7438-216-1
  • Rozsah: 362 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek