317 471 380

Deník se sl. Inivkou

17. 1. 2020 Bubákov čte

Poslední kniha úspěšného spisovatele se již z podstaty těší poněkud jinému přijetí než všechny jeho ostatní. Kdo z kritiků by při této příležitosti o uznávaném, časem prověřeném spisovateli řekl byť jen něco málo špatného. Nejinak tomu bylo i v dosavadních kritikách o posledním, ale opravdu posledním, díle maďarského spisovatele Pétera Esterházyho, který zemřel na rakoviny slinivky břišní v červenci 2016.

Na začátku knihy je cítit naděje a zlehčování situace. Rozmarný tón a ochota bojovat se však z deníkových záznamů se sl. Inivkou postupně vytrácí. Během roku se toho povážlivě dosti změní a to, co je součást těla smrtelníkova, nabývá na síle a zdá se, že vítězí, i když toto vítězství znamená i definitivní konec této součásti. Rakovina slinivky bez svého hostitele nepřežije, zatímco hostitel bez ní by klidně mohl.

Na tomto pokusu vyrovnat se s vlastní smrtelností nedochází k žádnému citovém vydírání a nedá se říci, že by čtenář se svým spisovatelem umíral, resp. že byl vzat na tuto cestu. Alespoň mě osobně na tu cestu tento text nevzal. Přesto považuji jeho přečtení za něco pozitivního. Např. to, jak se nemocný může po prozrazení své diagnózy cítit při projevech účasti. Víme my vůbec, jaké bychom my sami, či jak by naši blízcí, očekávali chování svého okolí?

Každému jsem na obtíž a nikdo to není ochoten akceptovat jako obtíž.“ (s. 104)

Co dodat závěrem? Snad jen to, že překladatel se musel opravdu činit. Jistě se z podstaty věci nemohlo jednat o nějakou mechanickou záležitost, ale o vysoce tvůrčí činnost. Skoro by se dalo říci, že kvůli zpřístupnění díla Pétera Esterházyho českému publiku bylo nutností získat v osobě překladatele „pomocného autora”. To si troufám tvrdit i přes neznalost maďarštiny, a tudíž i originálu. Zkuste posoudit sami, jak v této roli obstál Robert Svoboda.

Jako hold maďarskému spisovateli Péteru Esterházymu věnujeme do obou našich knihoven také Harmonia caelestis. Snad Vás kromě jiného na láká i recenze ze serveru iLiteratura.cz.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Deník se sl. Inivkou

  • Autor: Péter Esterházy
  • Nakladatel:  Dybbuk
  • Originál: Hasnyálmirigynapló
  • Překlad: Robert Svoboda
  • ISBN: 978-80-7438-215-4
  • Rozsah: 200 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek