317 471 380

ČORNEJ,P., Jan Žižka

14. 2. 2020 Bubákov čte

Husitský vojevůdce patří k nejznámějším českým ikonám, která požívá úcty i zatracení. Petr Čornej, významný český popularizující historik, se knihou o Janu Žižkovi snaží aktualizovat pohled veřejnosti na člověka, který byl různými společenskými proudy v různých dobách ideologicky využíván, čímž nemám na mysli jen 20. století.

Jako čtenář, který má rád historické knihy a není historikem, konstatuji, že zhodnocení odborné kvality tohoto díla se z mé strany dá těžko očekávat. Raději se tedy podělím o důvody, proč jsem s koupí této knihy otálel a proč jsem nakonec neodolal.

Proč jsem s knihou otálel

  1. Kniha přišla na trh před koncem roku 2019. Podle mne spoléhala na vánoční nákupy běžné populace.
  2. V anketě Lidových novin Kniha roku 2019 se umístila na druhém místě. Historici jí ale hlas převážně nedávali.
  3. Jan Žižka a jeho doba z pera Josefa Pekaře, prvorepublikového československého historika, je jedním historických děl, která ve mně zanechala hluboký dojem.

Proč jsem nakonec neodolal

  1. V knihovně je o ni zájem.
  2. Zvědavost. Od známých autorů se vždy očekává to nejlepší. Podaří se to i tentokrát?
  3. Před měsícem jsme si doma pořídili další police na knihy. Máme na ni místo.

Těm z vás, kteří neodolají (stejně jako se to stalo mně), bude již od prvních řádek jasné, že autor sype data i zajímavosti  jako historický kulomet. Nakonec podtitul knihy ho k tomu opravňuje – není to jen o Žižkovi, ale i jeho době. A také doufám, že až ji pročtu dopodrobna, objevím i nějaké žižkonovinky.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Jan Žižka
Život a doba husitského válečníka

  • Autor: Petr Čornej
  • Nakladatel: Paseka
  • ISBN: 978-80-7432-990-6
  • Rozsah: 844 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek