317 471 380

Kukačka

21. 2. 2020 Bubákov čte

Rodina a láska jsou častým a vděčným literárním tématem, a tak se nelze divit, že se s ním setkáváme na těchto stránkách poměrně často. Téměř by se zdálo, že paleta všemožných zápletek na toto téma je již prakticky vyčerpaná, ale asi ne. Drobné nuance vždy mohou i starý známý příběh o pomoci blízkému člověku, kterou zaplatíte rozpadem vlastní rodiny, představit v jiných zajímavých souvislostech. Kdo to nezažil, jen těžko jinak pochopí, jak může zraněná lidská bytost prožívat návaly vzteku, lásky i šílenství.

Vyprávění Connie, psychiatrické pacientky, která po amnézii rekonstruuje úsek svého života je tak dalším příspěvkem do této nekonečné série. Zpočátku lehké čtení, postupně přechází do strhujícího tempa. To nezastaví ani některé velmi nepravděpodobné momenty, jako je např. nutnost strávit dvě noci mimo domov kvůli opravě stěrače či ne zcela uvěřitelná ztráta profesionálního odstupu ošetřující lékařky a pacientky.

Ačkoliv je vše vyprávěno ženským pohledem, podobné životní peripetie prožívají i muži (nakonec ti v tomto příběhu hrají svou roli, jen ten příběh nevyprávějí), a tak jistě neudělají nic nehorázného, pokud se začtou do Nathalie Danielsové. Pro ně a pro jejich mužské sebevědomí mám však jedno varování – připravte se na popis předstíraného ženského orgasmu již po třicáté stránce.

Nejhorší na tom je, že když jste nejzranitelnější a ze všeho nejvíc potřebujete  přátelství a kontakt s lidmi, neumíte si o ně říct. (s. 179)

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Kukačka

  • Autor: Natalie Danielsová
  • Nakladatel:  Host
  • Originál: Too Close
  • Překlad: Markéta Polochová
  • ISBN: 978-80-275-0005-5
  • Rozsah: 264 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek