317 471 380

Prašina

28. 2. 2020 Bubákov čte

Jako meteorit vtrhl do světa dětské literatury Vojtěch Matocha. Prvotina Prašina z roku 2018 se dočkala nominace na Magnesii Literu, získala Zlatou stuhu, Cenu Jiřího Ortena, ale též Cenu učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství či Cenu nočních spáčů Noci s Andersenem. Provázely ji nadšené recenze, psalo se o ní v superlativech v Respektu i Mladé frontě Dnes. Čím to je? Proč trefila hřebík na hlavičku čtenářského zájmu?

Oběma Prašinami se autor vztahuje k věkové kategorii nejmladších čtenářů. K těm, kteří ještě nedávno slabikovali. Představte si, že v Praze, někde na kopci nad Vinohrady existuje podivná a temná čtvrť Prašina, v níž nefunguje elektřina. Jejími ulicemi putuje Jirka Klimeš, obyčejný kluk, nese svému dědovi nákup – a na třetí straně knihy vstoupí Jirka rovnou do dobrodružství. A pak už děj letí jako šíp. Nemůžete přestat číst. Příběh je přehledný, dobrodružný a strašidelný. Vzdáleně připomíná Foglarovky popisy ulic a zjednodušenými charaktery postav, ale nementoruje. Jirka má i kamarády – vnímavou a chytrou En a spolužáka Tondu. Myslí si, že se na ně může spolehnout. I to připomíná práce Jestřába. Jenže tihle hrdinové nejsou vzorňáci, každý se dopustí chyby. Tu něco zamlčí, tam si přidá, potýká se sám se sebou, jak se zachovat. Jsou „dnešní“. Je škoda, že na konci prvního dílu Tonda zmizí a druhou knihou nás provází už jen Jirka s En. Naštěstí padouchů zůstane dost.

Černý merkurit má něco z Čapkova Krakatitu, také jde o velmi silnou třaskavinu, ale její použití (či spíše původně nezamýšlené využití) opravdu překvapí. Čtenář si užije pátrání, honičky, překvapení, chvíle nadějí i beznadějí. A naštěstí nikdy nepřijde žádný deus ex machina, který by hrdiny z maléru vysekal. Pomohou si sami  – někdy díky své vynalézavosti, jindy za záchranu vděčí obyčejné náhodě. Některé situace jsou zcela všední a ze života dnešních dětí, čtenáři je budou znát ze svých životů a mohou se i díky nim s hrdiny ztotožňovat. Jiné zápletky jsou krajně nepravděpodobné, ale tajemné a vtahující a i když je nad slunce jasné, že je to nesmysl, chcete tomu, co čtete, stejně věřit. Cenné je i to, že se hrdinové proměňují, nabyté zkušenosti jim umožňují Prašinu vnímat jinak než tomu bylo dřív a proměny jejich vnímání nejsou náhodné, souvisí úzce s prožitou zkušeností.

Máte doma třeťáka či čtvrťáka? Je to četba přesně pro něj. A když budete číst společně, přinesou vám oba díly Prašiny hodně námětů pro dlouhé rozhovory. Doporučuji zkusit.

Iva Vachková


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byly věnovány.


Prašina
Prašina – Černý merkurit

  • Autor: Vojtěch Matocha
  • Ilustrace: Karel Osoha
  • Nakladatel:  Paseka
  • ISBN: 978-80-7432-910-4 / 978-80-7432-989-0
  • Rozsah: 264 stran /  260 stran
  • Rok vydání: 2018 / 2019
Zpět na výpis novinek