317 471 380

Jak zvířata myslí a co cítí

13. 3. 2020 Bubákov čte

Dr. Karsten Brensing je německý mořský biolog, výzkumník chování a autor, který pracuje jako vědecký recenzent. Současně je autorem populárních vědeckých knih pro lepší pochopení zvířat. Dosud napsal tři knihy o tom, jak zvířata myslí a co cítí, z nichž právě kniha s tímto názvem je určena dětským čtenářům od devíti let.

Kniha je členěna do devíti kapitol: Společenský život, Zvířata s osobností, Sebeuvědomění, Řeč zvířat, Myšlení, Cítění, Královská disciplína: Soucit, Od přírody ke kultuře a Spravedlnost. Jednotlivé kapitoly, z nichž nejdelší je kapitola věnovaná Myšlení, jsou rozděleny dále do podkapitol. Většina z nich je ve svém závěru opatřena Infotabulkou vysvětlující důležité pojmy použité v dané podkapitole nebo shrnující závěry různých experimentů. K provedení několika zábavných experimentů autor vybízí i samotné čtenáře. V závěrečném glosáři jsou pak vysvětlena v knize použitá tučně vytištěná, zpravidla cizí či malému čtenáři ještě neznámá, slova.

Čtenář, a nejen dětský, se při čtení dozví, že zvířata mají podobné pocity jako my, umějí milovat a také se hádat, ale např. i to, že mravenci se dokážou poznat v zrcadle, delfíni se vzájemně oslovují jménem a obstojí v testech strategického myšlení, krysy se rády společně smějí nebo že kuřata umějí počítat, zkrátka dozví se spoustu nových informací ze světa zvířat, z nichž některé ho překvapí a možná i ohromí.

Kniha je doplněna tematickými fotografiemi a vtipnými ilustracemi Nikolaie Rengera.

Přestože jsou některé pasáže napsány poněkud zmatečně, je kniha zábavná a čtivá, vhodná pro každého, kdo se zajímá o toto téma. Po jejím přečtení si totiž uvědomíme, že zvířata, včetně našich čtyřnohých domácích mazlíčků, se nám podobají více, než si myslíme.

Lenka Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v rudské knihovně, do níž byla věnována.


Jak zvířata myslí a co cítí

  • Autor: Karsten Brensing
  • Nakladatel: Svojtka & Co.
  • ISBN: 978-80-256-2681-8
  • Rozsah: 176 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek