317 471 380

Velký úklid

20. 3. 2020 Bubákov čte

Neznám rodiče, který by si myslel, že jeho dítě (děti) opravdu zvládá uklízet ve svém pokoji. A také si nepamatuji, že by to někdy nějaké dítě v mém okolí nějak zvlášť bavilo. Sváry o úklid, vyhrůžky slibující vyhození oblíbených umolousaných hraček do popelnice a vyházení skříní provázejí skoro každou rodinu, kterou znám. Někdy prostě děti zkoušejí, kolik toho rodič vydrží (a že toho vydrží dost!), a rodiče zase občas z toho všeho mají nervy na pochodu…

U Marušky Králové) je to jiné. Své hračky si přestala uklízet a o mnoho věcí ztratila zájem, když se tatínek Vašek, bubeník v rockové kapele, odstěhoval pryč. Maminka Květa je sice milující, ale velmi moderní a zaměstnaná žena, ředitelka velké firmy, která i vaření považuje za přežitek. Na začátku knížky mamince povolí nervy, vřítí se do dětského pokoje – a milované hračky opravdu vyhodí. Maruška zoufale pláče, protože bez medvěda Olina nemůže přece nikdy usnout. Nejmilejší panenka Jarmila též skončila v popelnici, což u Marušky vyvolá další vlnu pláče. Tohle všechno sleduje ze svého okna sousedka paní Krátká, bývalá učitelka (učila kdysi také tatínka). V její hlavě se zrodí záchranný plán! Pokusí se celou rodinu zase spojit dohromady. Bude na to potřebovat moře času. Zatím se spokojí s tím, že tajně v noci vybere hračky z popelnice, všechny je vyčistí a vyspraví a pod jednoduchou záminkou naláká Marušku na návštěvu. Ta se radostně shledá se svými hračkami a – kdepak, čtenáři! To není ještě konec, všechny postavy čeká ještě dlouhá cesta, při které Maruška znovu objeví výhody domácí kuchyně a rozpomene se, jak chutnala její oblíbená jídla, setká se znovu s tatínkem, který se také hodně snaží, aby ho maminka zase chtěla, a nakonec i maminka ujde kus cesty a nakonec zjistí, že ve třech se to nejlíp táhne. A Maruška, jak jinak, se jako vedlejší produkt toho všeho naučí i uklízet.

Zdá se vám, že je to banální příběh? Možná. Kolik dětí z našeho okolí má podobné životní zkušenosti? Teď nemyslím na hračky vyhozené do popelnice, ale třeba na to, že i já jsem si kdysi myslela, že jsem musela něco strašlivého provést, protože se od nás tatínek odstěhoval určitě kvůli tomu. Že jsem vlastně možná sama byla taková malá ztracená Maruška, která ničemu z toho, co se kolem ní děje, nemůže nějak porozumět.

Knížky Markéty Pilátové vždycky nakonec pohladí po duši. I složité věci dovede dětem zprostředkovat tak, že nad knížkou prožijí dobrodružství a ještě si utvrdí důležité morální hodnoty.

Vyprávění o Marušce, paní učitelce Krátké, tátovi Vaškovi a mamince Květě je doprovázeno povedenými ilustracemi Olleho Trottestama. Jen je velká škoda, že některé obrázky jsou opravdu jenom ilustrací děje na vedlejší stránce, doslovným přepisem vyprávění do obrázku. Přitom použití komiksových bublin by mnoho věcí mohlo ještě nečekaně pointovat. Tento drobný nedostatek vyvažuje naopak povedená grafická úprava celé knížky a vhodně volený typ a velikost písma. I díky tomu jde o výborné čtení pro začínající školáky a jejich rodiče, vhodné zejména pro večery, kdy se po čtení nemusí hned spát a může se ještě trochu povídat.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké a rudské knihovně.


Velký úklid

  • Autorka: Markéta Pilátová
  • lustrace: OlleTrottestam
  • Nakladatel: Meander
  • ISBN: 978-80-7558-055-9
  • Rozsah: 80 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek