317 471 380

Psychologie davu

3. 4. 2020 Bubákov čte

“Rozhodnutí o obecných zájmech učiněná shromážděním vynikajících, ale různorodých, lidí nemají o moc větší cenu než usnesení schůze hlupáků. Mohou sdružovat pouze průměrné vlastnosti, které má každý člověk. Davy nehromadí ducha, ale blbost.” (s. 21)

Více jak 120 let stará kniha francouzského lékaře a sociálního psychologa promlouvá ke svému čtenáři překvapivě srozumitelně a dnes prakticky již nevídaně nekorektně a ironicky. Autorovy postřehy jsou mnohdy trefné, jindy překonané, ale přesto stále hodny povšimnutí. Čtení to není náročné, ba ze současného pohledu je trochu úsměvné, ale i my jednou budeme usvědčeni z omylů, jež jsou dnes samozřejmou pravdou. Není ale na každém omylu tak trochu pravdy?

Gustave Le Bon se ve svém dílku z roku 1895 dotkl i vzdělávání či rozhodování v zákonodárných sborech. Jistě ne náhodou se tak věnuje poklesu inteligence v davu a jeho manipulovatelnosti, zločinnosti či heroičnosti.

“Není pochybnosti o tom, že dav je často zločinný, ale často je také hrdinský.” (s. 24)

“…historické knihy je nutno považovat za díla čiré obraznosti. Jsou to fantastická vypravování o špatně pozorovaných událostech, provázená dodatečně sestavenými výklady. Míchat sádru je mnohem užitečnější, než ztrácet čas psaním takových knih.” (s. 33)

“Davy netouží po pravdě, odvracejí se od skutečností, které se jim nelíbí, a zbožňují raději klam, když je oslňuje. Kdo v nich umí vzbudit iluze, ovládne je velmi snadno, kdo se je snaží iluzí zbavit, stane se vždy jejich obětí.” (s. 70-71)

Co myslíte vy?

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Psychlologie davu

  • Autor: Gustave Le Bon
  • Nakladatel:  Portál
  • Originál: Psychlogie des foules
  • Překlad: L. K. Hofamn a Z. Ullrich
  • ISBN: 978-80-2621028-3
  • Rozsah: 176 stran
  • Rok vydání: 2016
Zpět na výpis novinek