317 471 380

Kompas

10. 4. 2020 Bubákov čte

Čas od času se mi u nějaké z knih stane, že při psaní upoutávky tak nějak tiše závidím profesionálním kritikům, s jakou lehkostí a rozhledem dokáží referovat o díle i autorovi. Někdy mám dokonce pocit, že ta jejich lehkost je vzdálí od díla samotného, jakoby recenzentovi sloužilo jen jako startovní čára jeho úvah, o něž přece jde “především”. Lehkostí a rozhledem tedy moc nedisponuji, alespoň co se psaní týče, a tak je na řadě představení knihy, která mě v lecčems inspirovala, přestože se mi nečetla snadno.

Možná by stačilo napsat, že se jedná o hutně psané dějiny střetávání Východu se Západem, v němž tvoří osu vzpomínky muže na jeho životní lásku. Prostorem pro to mu je jedna probdělá noc a pro čtenáře necelých 400 stran. Do světa autorova vyprávění se dostávají se svými životními příběhy či díly osobnosti proslulé i ty méně známé. Mimo námětů ze života plejády hudebních skladatelů (hlavní hrdina je muzikolog) autor použil i životní osudy jiných historických osobností, zejména umělců a vědců. Někdy je toho tolik, až může čtenáři přijít na mysl, zda ho autor nechtěl svými vědomostmi deklasovat.

Nechtěl! A pokud není četba pojata jako soutěž, ale jako příležitost k poznání a rozšíření obzorů, nevadí ani  odstavce rozprostírající se přes více jak dvě stránky. Pro správný zážitek je však zapotřebí klid a čas na souvislé čtení. Pak má totiž tato směsice lidských osudů možnost působit intenzivněji.

Ačkoliv nakladatel na deskách píše, že “…je to také poučný text o tom, čím vším Východ přispěl k utváření identity a kultury Západu”, je vyprávění značně evropocentrické a ideové těžiště se nachází zejména v 18.-20. století.  Já osobně bych ovšem na této knize viděl i jinde nezdůrazňovanou vlastnost – ona prostě hudebně vzdělanému čtenáři hraje. A zní krásně…a jsme znovu u již zmíněné autorovy vzdělanosti. Lze ji zhltnout i nevyužít.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Kompas

  • Autor: Mathias Énard
  • Nakladatel:  Kniha Zlín
  • Originál: Boussole
  • Překlad: Petr Felčer
  • ISBN: 978-80-7473-901-9
  • Rozsah:  400 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek