317 471 380

Digitální minimalismus

14. 4. 2020 Bubákov čte

Koronavirus velkou část populace přišpendlil k internetu, o kterém zde ještě před několika málo lety (alespoň z historického hlediska) nikdo neslyšel. Již před samotnou pandemií byl pro mnohé z nás přítelem do nepohody, pomocníkem v práci či bankovní přepážkou. Až se pandemie převalí Evropou a my se rozhlédneme kolem sebe, pravděpodobně zjistíme, že se svět změnil, že některé činnosti, které se vylily do on-line spleti elktronických řek, se již zcela do toho předpandemického řečiště nevráti. A možná právě tehdy budeme ještě o to více řešit, jakým způsobem využívat digitální technologie, aby nám byly ku prospěchu. A právě v tom by nám mohla být průvodcem publikace s velmi jednoduchým názvem Digitální minimalismus.

Digitální technologie mohou být návykové. S tímto tvrzením bude asi bude většina populace souhlasit.. Málokdo si však připustí, že by se ho nějaká taková závislost mohla týkat. My lidé často a rádi nasazujeme růžové brýle. Zejména ve chvílích, kdy je naše okolí většinou postrádá. Předpokládejme, že i ti, kteří u sebe závislost na digitálních technologiích nepozorují, by mohli alespoň připustit, že je značná část veřejnosti neumí optimálně využívat.

Publikace, již nakladatel vydal v roztomile znějící rubrice Žádná velká věda, je dobrým společníkem při  mentálním účtování se sebou samým na téma výdobytků on-line světa. S její pomocí se každý čtenář může vydat na cestu poznání přínosů a ztrát, které nám tyto vymoženosti moderní společnosti nabízejí.

“Tato kniha je obhajobou digitálního minimalismu. Klade si za cíl podrobně popsat, jak a proč funguje, a pokud se pro něj rozhodnete, poskytne vám návod, jak ho začlenit do svého života.” (s. 12)

“Philip Morris chtěl jenom vaše plíce […] App Store chce vaši duši.“ (Bill Maher citován na s. 23)

Osobně doporučuji knihu neodepsat  a přečíst si alespoň první dvě kapitoly, a teprve až pak se rozhodnout, zda její obsah pro vás může být něčím přínosný či nikoliv. Doporučuji k prostudování i workoholikům. Obdobná opatření totiž mohou zabrat i mimo digitální oblast.

“Lidé často nutkavým používáním telefonu zakrývají prázdnotu plynoucí z toho, že neumějí dobře trávit volný čas.” (s. 66)

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Digitální minimalismus
Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci

  • Autor: Cal Newport
  • Nakladatel: Jan Melvil Publishing
  • Originál: Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World
  • Překlad: Helena Mirovská
  • ISBN: 978-80-7555-088-0
  • Rozsah:  232 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek