317 471 380

Bizarní povídky a …

17. 4. 2020 Bubákov čte

Přebal nové povídkové knížky Olgy Tokarczukové svým vzhledem slibuje šťavnatost a různorodost jejího obsahu. A tomuto očekávání obsah rozhodně dostojí. Rozličné náměty svým zpracováním dávají čtenáři možnost užít si vypravěčský talent polské nositelky Nobelovy ceny za literaturu. Ta ve svých Bizarních povídkách střídmě využívá i drobné prvky sci-fi pro nastolení možnosti uvažovat o světě i našich životech trochu z jiného, rozhodně zajímavého úhlu.
Deset povídek na celkově více jak 200 stranách je rozhodně příjemnějším menu, než jakého si dopřeje synek (ústřední postava povidky Zavařeniny tyjící se své matky), který se jaksi opomněl osamostatnit.
Při textech Olgy Tokarczukové můžete zauvažovat i o stále aktuální potřebě rituálů (Kalendář lidských svátků) a šíření předpokládaného dobra všemi způsoby (Hora Všech svatých).

“…emoce jsou vždy pravé, falešná může být jejich příčina.” (s. 114)
“Každý svatý měl své atributy a svou doménu, stejně jako dnešní hrdinové počítačových her.” (s. 168)

(TOKARCZUKOVÁ, O., Bizarní povídky. Překl. Petr Vidlák, Brno: Host, 2020. 230 s. ISBN 978-80-275-0148-9.)

Náš Coney Island
Zástupci irské literatury, který se na český trh dostal na počátku tohoto roku, by možná spíše slušela povídková forma. Nicméně autor, narozdíl od svých předchozích děl, zvolil jinak. Tak zde máme relativně nenáročné čtení o dlouhodobém mileneckém vztahu. Z děje knihy se zdá, že nikterak nezasáhl ani do jednoho z manželství obou hlavních postav (slovo hrdina se mi jaksi příčí v klávesnici). Pro mě se příběh zpočátku rozvíjí klopotně a ne zcela uvěřitelně, proto tuto knihu považuji spíše za pokus autora najít odpovídající kostru pro vyprávění zajímavých střípků lidských osudů, které se odvíjejí v bezprostřední blízkosti mileneckého páru.
Náš Coney Island určitě přečtete a nebudete se na nikoho zlobit, ale předpoklad, že byste tak chtěli učinit někdy znovu, má pramálo společného se skutečností. Jenže věřte mi, když se na přebalu píše: “Velké kouzlo románu tkví také v jazyku a struktuře, zde O´Callaghan mistrovsky zúročil své povídkářské zkušenosti.”
(O´CALLAGHAN, B., Náš Coney Island. Překl. Petr Eliáš, Praha: Paseka, 2020. 216 s. ISBN 978-80-7637-034-0.)

Mirek Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byly věnovány.


Zpět na výpis novinek