317 471 380

Prezident lidskosti

24. 4. 2020 Bubákov čte

Kdyby nedošlo k Mnichovu v roce 1938, popř. by prezident Beneš neodstoupil, byl by Emil Hácha širší veřejnosti neznámý a v právních kruzích by si ho připomínaly v souvislosti s jeho působením u Nejvyššího správního soudu předválečného Československa. popř. jako spoluautora Slovníku veřejného práva československého. Literární fajnšmekrům by možná, ale opravdu jen možná, přišel na mysl první český překlad Tří mužů ve člunu, jehož byl se spolu se svým bratrem autorem. Osud však chtěl jinak.

“Když někde byla nějaká tombola, vždycky mi strčili nějaké lístky a jakživ jsem nic kloudného nevyhrál, vždycky to nejhorší. Ale když […] na Hradě strašilo a nikomu se sem nechtělo, tak si v milém národě vzpomněli, že udělají tombolu a že tentokráte mne nechají vyhrát.” (s. 160)

Vít Machálek ve své monografii přináší velmi dobře zpracovanou historickou obhajobu Emila Háchy, který se musel ve svých 66 letech vzdát naděje na důchod a vstoupit do politického kolbiště, kde se snažil zachránit, co se dalo. V rukou neměl nic a přesto hrál a pro mnohé lidské osudy i osudově vyhrál. Pro uznání jeho zásluh to však dosud našemu národu nestačí, a tak na jeho pověsti dosud ulpívá punc kolaboranta, který mu spolu s Benešem, z relativně bezpečného exilu, přisoudila i komunistická propaganda. Jenže Emil Hácha byl a ke konci i umíral v Německem obsazených Čechách, zatímco jeho kritici a soudci přišli až za vítěznými šiky sovětských vojsk.

Chcete-li si doplnit své znalosti o éře našich dějin v letech 1938-1945, je Prezident lidskosti: Životní příběh Emila Háchy tou správnou volbou. A nejen to. Někdy je prostě dobré si připomenout, že z bezpečné vzdálenosti současnosti se dějinná minulost jeví jinak, tj. pro nás daleko bezpečněji než pro její přímé účastníky, kteří nemohli vědět, jak to celé skončí.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Prezident lidskosti
Životní příběh Emila Háchy

  • Autor: Vít Machálek
  • Nakladatel: Academia
  • ISBN: 978-80-200-3056-6
  • Rozsah: 860 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek