317 471 380

Neutěšenci

1. 5. 2020 Bubákov čte

Když beru do rukou knihu autora – držitele Nobelovy ceny za literaturu -, mívám pochybnostmi, zda je  pro mě čtením, které pochopím  a má pro mě smysl. Občas se totiž takové čtení podobá nahlížení do mikrokosmu pochopitelného jen autorovi a několika dalším šťastlivcům, povětšinou literárním kritikům; běžnému čtenáři však nikoliv. V tomto rozpoložení jsem se tedy začetl do Neutěšenců z pera Kazuoa Ishiguroa, nobelisty za rok 2017, počítaje s lehkým duševním utrpením.

A to se skutečně dostavilo. Hlavní hrdina, známý klavírista Ryder, přijíždí do nejmenovaného města a již od začátku své návštěvy je konfrontován s vyslovovanými i nevyslovenými prosbami a očekáváními jednotlivců i města jako celku. Stává se tak zajatcem své slušnosti a společenského taktu umělce, který se snaží nezklamat své fanoušky. To mu nedovolí se správně ptát, natož odmítat.

Hutný text knihy mě chvíli přiváděl k pokušení nechovat se jako Ryder, tj. bez ohledu na investované peníze dílo odložit a nenechat se nechat dosmýkat až nakonec více jak šestisetstránkového díla, kde se mi možná autor vysměje. Opravdu pro mě nebylo příliš lákavé zakusit si na své vlastní kůži nápor, jemuž zřejmě čelí známí umělci.

Chvíli jsem přemýšlel, proč v příběhu, který je evidentně ze současnosti, chybí takové věci jako mobilní telefon či internet. Stačilo si jen uvědomit, že román vyšel poprvé v roce 1995, tedy v době, kdy se tyto technické vymoženosti v našich myslích teprve zabydlovaly, ale jejich pevnou součástí rozhodně nebyly.

Jistá podobnost by se dala vztáhnout ke Kafkovi. Zdánlivě normální lidé se ocitají v absurdních světech. Kdyby ovšem ty světy byly absurdní od svých počátků, těžko by se v nich objevovali “normální” lidé tak, jak si je představujeme my. Anebo jsou ty světy normální a jen nám přijdou absurdní? Tohle je možná, kterou si čas od času klade každý člověk i v reálném žití. Otázkou však je, zda kvůli své odpovědi potřebuje přečíst Neutěšence až do konce.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Neutěšenci

  • Autor: Kazuo Ishiguro
  • Nakladatel:  Argo
  • Originál: The Unconsoled
  • Překlad: Alena Dvořáková
  • ISBN: 978-80-257-3098-0
  • Rozsah:  648 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek