317 471 380

Miss Ex-Jugoslávie

15. 5. 2020 Bubákov čte

Jugoslávie byla kdysi pro Čechoslováky jednou z hůře dostupných dovolenkových destinací, kam se za reálného socialismu měli šanci dostat, pokud byli kádrově čistí a měli konexe a peníze. Byla to země, která ve svém názvu měla to správné slovo “socialistická”, ale přesto měla hranice otevřené i na Západ.. Nicméně i přes tyto nesporné výhody se jednalo o zemi chudou a zemí s vlastními problémy.

Sofija Stefanovic, srbská autorka, sepsala krásnou autobiografickou knihu plnou vzpomínek na své dětství v Jugoslávii i v Austrálii, na své dospívání, na válku, kterou nemusela v Jugoslávii prožít, na ztrátu domova a jistého vykořenění. Činí tak způsobem, který místy připomíná “vypravěčský” americký seriál Báječná léta, místy se však dostanou na povrch i věcí méně zábavné.

“To je pěkná blbost” Proč by někdo chtěl mít doma počítač!” odpověděla matka při pohledu na strašlivě ohromnou mašinu se zeleným textem rolujícím dolů po obrazovce a jako většina lidí v době před e-maily si jen obtížně dokázala představit, že by měla mít svůj osobní počítač, z něhož by měla přístup k informacím o světě, komunikovala s kamarády a snažila se omezovat počet hodin trávených sledováním videí se zvířátky. (s. 51)

Kniha určitě zaujme starší generaci, která zavzpomíná na dnes již neexistující stát. Na dobu svého mládí i dospělosti. Pro mladší generaci možná bude doplněním znalostí historie skrze příběh jedné holky, které měla štěstí na rodiče, na jejich předvídavost, na imigrační politiku Austrálie, která je přijala, a smůlu na zemi, v níž se narodila a která už neexistuje.

Co se Austrálie týče, hlavní referencí o tom, jak vypadá, byl film Krokodýl Dundee a televizní seriál o kapitánce kolesového parníku Co přináší řeka. (s. 53)

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké a rudské knihovně, ve kterých si ji lze půjčit.


Miss Ex-Jugoslavie

  • Autor: Sofija Stefanovic
  • Překlad: David Wiener
  • Název originálu: Miss Ex-Yugoslavia
  • Nakladatel: Zeď
  • ISBN: 978-80-907309-6-0
  • Rozsah:  296 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek