317 471 380

Čau uprchlíci!

20. 5. 2020 Bubákov čte

Tenhle chlapík mě prostě baví. Tuvia Tenenbom je prostě obtloustlý Žid, který umí nejen hebrejsky a arabsky, ale také německy a anglicky, Jezdí, pozoruje, ptá se a rád jí. Navíc má neuvěřitelný dar o tom pak napsat. Čau uprichlíci, je jakousí reportáží z Německa v době krátce po příchodu mnoha migrantů na základě široce rozevřené německé náruče s heslem “Zvládneme to”. To heslo světu, nebo alespoň jeho “západní” části, znělo dobře. Nicméně Tuvia Tenenbom nabízí pohled na stránku tohoto přístupu, na níž příliš světla nedopadá.

Německo si vydobylo fantastické jméno, když otevřelo své hranice tolika uprchlíkům, ale tím že neplánovalo, co s nimi udělá, až tu budou, zpečetilo jejich osud. To, čím si uprchlíci procházejí v táboře – ať už je to nekonečná nuda, hrůzostrašné bitky na nože, rozbité záchody, nechutné jídlo, přidělování včerejších nepřátel na jeden pokoj nebo jakákoli absence hygieny, to všechno tyhle lidi ovlivní na celý život. […] Ano, Německo možná zachránilo jejich těla, ale zabíjí jejich duše. (s.115)

Oproti ostatním knihám tohoto izraelského autora, lze v tomto případě předpokládat, že český čtenář je s německými reáliemi obeznámen poněkud podrobněji než s těmi izraelskými, britskými či americkými. To mu umožní si text ještě více užít, ale možná se přitom nevyhne i jistému mrazení. Co si budeme povídat, jsme z jedné kulturní oblastí a dost možná, že některé rysy s našimi německými sousedy sdílíme.

Většina německých novinářů, na něž jsem narazil, věří, že žurnalistika je “edukativní” nástroj, v němž na faktech záleží mnohem méně než na “správném myšlení”. Sami sebe vidí jako někoho, kdo stojí nad “masami”, a mysli si, že je jejich povinností přimět lidi “myslet správně,…” (s. 15)

Rakouská televizní stanice chtěla natočit úklidové práce ve městě Schwäbish Gmünd, protože se dozvěděla, že se tam na nich mají podílet uprchlíci. Jenže štáb dorazil pozdě.
Takže tam jeli zbytečně? Kdepak.
S pomocí místních úředníků se rozhodli zinscenovat falešné úklidové práce, kterých se účastní uprchlíci, a nafilmovat je – za prostým účelem prezentace, přičinlivých, užitečných uprchlíků. (s. 118)

Když říkáte, co si myslíte, přestanete být ve své vlastní zemi vítán. (s. 44)

Kniha rozhodně nemá ambici být objektivní a zevrubnou zprávou, je jen jedním z pohledů na složitou skutečnost. Tento ne zrovna radostný pohled je snesitelnější díky autorově sebestřednosti, ironii či popisům chutí jídel a pití.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Čau uprchlíci!

  • Autor: Tuvia Tenenbom
  • Překlad: David Weiner
  • Název originálu: Hello Refugees!
  • Nakladatel: Zeď
  • ISBN: 978-80-906593-7-7
  • Rozsah:  220 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek