317 471 380

Slepé skvrny

22. 5. 2020 Bubákov čte

Kniha sociologa Daniela Prokopa je vítaným počinem nakladatelství Host na poli porozumění některém sociologickým problémům spjatých např. s předvolebními průzkumy, populismem či definováním chudoby. Možná si každý z nás si občas posteskne, že “těm” lidem nerozumí.

Nemusíte ve všem sdílet autorovo hodnocení jevů, ale proč nevyužít pohled člověka, který je v oblasti sociálních výzkumů doma? Čtenáře alespoň upozorní na aspekty, které se běžně v novinových článcích nevyskytují. Seznámení se s nimi  samo o sobě může napomoci chápání postojů spoluobčanů (ale i výsledků voleb), a přitom nepodléhat zbytečné skepsi. Na to je ovšem třeba  prokousat se textem, který je v některých místech zatěžkán.

“…brát patnáct tisíc korun a žít ve vlastním v malé obci se dá snést, mít tentýž plat a bydlet v nájmu je smrtící.” (s. 37)

“Jelikož chudé jsou ty regiony a části společnosti, s nimiž vzdělaní intelektuálové, novináři a experti osobně nepřijdou do styku, posiluje to jejich tendenci věřit pozitivním číslům a stížnosti přisuzovat národní povaze či věčné touze  po lepším bydle .”  (s. 38-39)

“Analogie zkrátka přinášejí vnitřní potěšení v okamžiku, kdy pochopíme, co je jimi míněno. Toto pochopíme, co je jimi míněno. Toto pochopení občas mylně pokládáme za porozumění realitě.” (s (201)

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Slepé skvrny
O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti

  • Autor: Daniel Prokop
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7577-991-5
  • Rozsah:  256 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek