317 471 380

Chyťte Žida!

29. 5. 2020 Bubákov čte

Stát Izrael má cca 8 milionů obyvatel a přesto se mu daří poutat pozornost světových médií prakticky každý den již přes 70 let. Bohužel ne všechna pozornost je asi tomuto státu milá. To je zřejmě i případ nedávné mediální kontraverze mezi našimi současnými i minulými ministry týkající se Západního břehu Jordánu. To sice může vzbudit emoce tlevizních diváků a čtenářů novin, ale asi to nevede k větší touze po poznání skutečného Izraele.

Ani kniha Tuvii Teneboma, ačkoliv vypráví o několika dnech strávených na izraelské a palestinské půdě, není zřejmě tím objektivním zdrojem informací o současném židovském státě. Pro českého čtenáře je  upotřebitelná zejména svými drobnými postřehy z práce některých neziskových organizací i sdělovacích prostředků. Ty asi budou platit i v našich zeměpisných šířkách.

O čem to vlastně je

Autor cestuje po Izraeli a mimo hebrejštiny ovládá i arabštinu, a to bez přízvuku. Navíc má znalosti historických reálií oblasti (nakonec se zde narodil, byť zde nežije). No a když se s touto jazykovou i intelektuální výbavou dostane do terénu, dokáže identifikovat i drobné a jemné nepravdy či nesrovnalosti, které mu jsou jako domnělému Němci místními servírovány. Můžete se smát, můžete se rozčilovat, ale rozhodně se nebudete nudit. Není třeba se bát nějakého náročného veledíla – o povaze nabízeného titulu asi nejlépe vypovídá náhled do procesu jeho vzniku: “Zeptal jsem se Winfrieda, kolik by mi Souhrkamp za tuhle práci zaplatil, a on řekl částku, která se mi nelíbila, potom mi řekl další částku, a ta už se mi líbila.”

Takže můžete přijmout pozvání na procházku po horké půdě, při níž jste zavedení mj. i do uprchlického tábora či palestinské university Al-Quds.

Život je fikce. Tak to je. A Rúla s směje. Beztak je smích nejlepší PR. Přemýšlím o rozdílech mezi Araby a Židy. Když si Arabové něco vymyslí a jsou přitom načapáni, zasmějou se tomu. Židé […] se napnou jako struny.
Jak se jen Židé mohou domnívat, že zvládnou přežít v těchto krutě-zábavných končinách Blízkého východu? Možná to není jejich přesvědčení, možná je to jejich divoká fantazie,  možná to dokážou jen proto, že Arabové tu žili tolik let, zatímce Židé se tu staví na návštěvu jednou za dva tisíce let, aby si odpočali po Osvětimi. (s. 253)

Na literární procházce neminete ani poklidnější vody izraelskéhoé zákonodárného sboru či intelektuálně laděného Tel Avivu s tehdy ještě žijícím Amosem Ozem.

Amos se rád podělí nejen o svůj pohled na Izraelce, ale také na Evropany. 
“Evropané velmi často mají tendenci ráno vstát, přečíst si noviny, podepsat petici ve prospěch dobrých, zajíst na demonstraci proti zlým a pak jít spát s dobrým pocitem ze sebe sama. Jenže Izrael a Palestina nejsou mač dobrých a zlých, je to zápas mezi dvěma oprávněnými nároky na jednu zemi.” (s. 198)

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Chyťte Žida!
Proč Evropa nenávidí Izrael a miluje Palestince

  • Autor: Tuvia Tenenbom
  • Překlad: David Weiner
  • Název originálu: Catch the Jew!
  • Nakladatel: Zeď
  • ISBN: 978-80-906593-9-1
  • Rozsah:  450 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek