317 471 380

Lidský los

17. 6. 2020 Bubákov čte

Vítejte v jemném mechu české literatury, v krásném vzpomínání i milosrdném zapomínání s knihou Jana Vladislava, básníka, esejisty, překladatele i autora pohádek, kterými je novostrašecká knihovna bohatě zásobena. Nevelký, ani ne stostránkový, výběr krátkých próz je niternou, ne však nepříjemně vtíravou snahou o vyrovnávání se např. se ztrátou svého otce, se svým původem i životem. 

Toto dílko má v literární pozůstalosti J. Vladislava zvláštní místo – na rozdíl od esejí a deníkových záznamů v ní je autorem uveden do takřka hotového stavu. Některé části byly napsány už v letech 1970-1971, jiné však vznikly po roce 1990 ve Francii – autor se k souboru vrátil a rukopisně jej rozšířil. Jde o jeho nejosobnější dílo.

Mladý čtenář zřejmě tuto knihu opomene, protože mládí se neohlíží, a ve své nesmrtelnosti mu to ani nechybí. Není třeba mu to míti za zlé.

Čas měl tenkrát příchuť věčnosti. Všechno v něm bylo na svém místě, podobně jako u řeky a v řece samé. (s. 14) 

Střední  a starší generace však najde v tomto útlém svazku milé návraty do minulosti a zřejmě se neubrání ve srovnávání s vlastními podobnými úvahami a rodinnou konstelací.

Nevím proč, ale jako by to bylo něco nepatřičného, nebo dokonce snad nějaké tajemství, o kterém se nemá mluvit, rodiče dětem nevypravují, jak se sami narodili. Je to možná tím, že o tom celkem nic nevědí, protože jim jejich rodiče taky nic neřekli.(s. 31)

Zkuste vzít do ruky svazek, který Jan Vladislav napsal spíše pro sebe, ale tím udělal i něco pro nás. Jeho svět pomalu mizí pod tím naším, ale přesto je stále srozumitelný. Autor i jeho svět. 

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Lidský los

  • Autor: Jan Vladislav
  • Nakladatel:  Torst
  • ISBN: 978-80-7215-591-0
  • Rozsah: 80 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek