317 471 380

Šikmý kostel

19. 6. 2020 Bubákov čte

Prvotina Karin Lednické mě nadchla. Román s podtitulem Románová kronika ztraceného města, léta 1894-1921 je postaven na regionálně historických reáliích zasazených právě do tohoto období do kraje spjatého s uhlím a hornictvím.

Děj začíná roku 1894 v dnes již ztraceném slezském městě Karwiné, kdy zde došlo k obrovskému důlnímu neštěstí, při kterém zemřelo 235 havířů a záchranářů. V průběhu let sledujeme, jak se s touto tragédií popasovaly hlavní postavy, ať už se jich neštěstí dotýkalo přímo nebo nepřímo. Sledujeme osudy čtyř postav – obyčejných lidí, jejich každodenní plynutí života i zažitých tradic.

Při čtení každá z postav ožívá před našimi zraky, neboť autorka mistrně, ale přitom jednoduše, popisuje charaktery postav a jejich myšlení a postoj k životu. V románu jsou sdělené hluboké myšlenky, ale jsou řečené srozumitelně a s občasným použitím místního slangu a nářečí, který textu ještě přidává na poutavosti. Nadčasovost knihy je předurčena výběrem hlavních témat – umění odpouštět, stárnutí, víra v Boha, rodinné vztahy a vnitřní síla žen, atd.

Šikmý kostel má pro čtenáře také historicko-informativní hodnotu, kdy zveřejňuje doposud utajované události, např. období krvavé a nenávistné občanské války následující po Velké válce, tj. česko-polského konfliktu při dohadech o stanovení státní hranice.

Šikmý kostel má být prvním dílem zamýšlené trilogie, momentálně autorka pracuje na díle druhém. Doufejme jen, že i další díly si udrží takto vysoko nastavenou laťku, v což pevně věřím.

Jana Vanická Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Šikmý kostel
Románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921

  • Autor: Karin Lednická
  • Nakladatel: Bílá vrána
  • ISBN: 978-80-88362-00-5
  • Rozsah: 400 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek