317 471 380

Smrt v zádech

10. 7. 2020 Bubákov čte

Asaf Gavron (1968) je známý izraelský spisovatel, překladatel a rockový hudebník ověnčený literárními cenami. V českém překladu zatím vyšly dvě jeho knihy –  Osada na pahorku (2017) a Smrt v zádech (2019). V roce 2018 navštívil v ČR veletrh Svět knihy a můžete si s ním přečíst rozhovor zveřejněný na severu iLiteratura.cz.

Název knihy napovídá, že by mohlo jít o detektivku, to ale sedí pouze částečně. Hlavní hrdina Ejtan, pracovník firmy nabízející řešení úspory času jiným, žije celkem spokojeným životem. Ve firmě se mu daří, stoupá na společenském žebříčku, má stabilní přítelkyni a uvažuje o sňatku. Fahmí je víc než o deset let mladší a přišel už od dva členy rodiny, aniž by si vše přesně uvědomoval, stává se členem aktivní teroristické buňky. Cesty Ejtana a Fahmího se postupně víc a víc proplétají, aniž by o sobě věděli. Z literárního hlediska jde o celkem známý model. Přesto jsem Smrt v zádech přečetla na jeden zátah.

Celý příběh se odehrává v roce 2003, na pozadí druhé palestinské intifády. Ejtan je Izraelec, Fahmí Palestinec, a přesto nejde o banální vyprávění o hodném izraelském pracovitém člověku a zlém zkaženém palestinském teroristovi.

Ejtan se náhodně stane svědkem tří teroristických útoků bez vážného zranění. Tím se z něj stane médii sledovaná celebritka. Přímé setkání se smrtí jiných zcela změní jeho život – začne uvažovat jinak. Uvědomuje si, jak zpohodlněl, co všechno dělá ze zvyku a že ztrácí kontakt s blízkými lidmi. A chce odpovědi na otázky, které vyvstávají v jeho hlavě.

Fahmí má se svým životem velké plány a snaží se vymanit ze společnosti, která ho obklopuje. Nechce být automaticky pokračovatelem svého bratra, nechce zklamat svého otce, právě se zamiluje.

Když se jejich cesty střetnou, leží Fahmí na nemocničním lůžku a Ejtan sedí na židli vedle něho. Chce vědět proč – a jádro toho proč neprozradím, jelikož hlavně o něj jde v celém poutavě napsaném příběhu. Možná vás pak při čtení začne napadat, že všechno není tak, jak se zdá.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Smrt v zádech

  • Autor: Asaf Gavron
  • Název originálu: Tanin pigua
  • Překlad: Magdalena Křížová
  • Nakladatel: Pistorius & Olšanská
  • ISBN: 978-80-7579-044-6
  • Rozsah:  304 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek