317 471 380

Severin

15. 7. 2020 Bubákov čte

Krásná lidská poťouchlost staršího pána, který na pozadí historických obrazů vypráví nejen o sobě, ale možná i o nás.  Spleť tří základních vrstev je dobrým koktejlem různých úhlů pohledu.

Hlavní postavou historické vrstvy knihy, jež by se dala nazvat novelou, je sv. Severin, šíření křesťanství a úpadek Římské říše. Nejedná se o nudné vyprávění, ani nic přehnaně poučného. Je to lidské a v zásadě úsměvné.

Další vrstvou jsou fiktivní Severinovi dopisy jeho zemřelé Julii. Zde se mísí historie s autorovými myšlenkami a duchovní stránka zde na čtenáře vykukuje nejvíce. Komentování světa i sebe samého v dopisech, které měla číst Ona na “druhém břehu”. přináší mnoho zajímavých postřehů, např. o tom, jak znova a znova nabýt dojmu zjevení toho pravého poznání či jak si zdůvodňovat své vlastní chování i selhání.

Kontrastní složku obstarávají vkládané překlady z Vita Sancti Severini z pera  Eugippiova (zemř. roku 533), jež legendistickým jazykem v zásadě sděluje totéž, jen přibarveně. Vlastně je to obráceně, protože Bondyho autorská představivost zřejmě na základě těchto historických textů značně zapracovala.

Severin je pozoruhodnou prózou vpravdě československého spisovatele Egona Bondyho, kterou by stálo za to neminout, i když obálkou tomu nakladatel moc nepomáhá.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Severin

  • Autor: Egon Bondy
  • Nakladatel: Akropolis
  • ISBN: 978-80-7470-282-2
  • Rozsah:  184 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek