317 471 380

Dva životy pana Perla

11. 9. 2020 Bubákov čte

Francouzský spisovatel Timothée de Fombelle píše především pro děti. Jeho silnou stránkou je schopnost poutavě vyprávět, strhujícím způsobem popisovat děj, slovy vykreslovat obrázky. Pro rozvoj čtenářské představivosti jsou jeho texty jako dělané.

Po velmi úspěšném románu Tobiáš Lolness (česky 2007+2008) vydal rozsáhlou knihu Vango (česky 2013) a po ní Dva životy pana Perla (česky 2015). I tento poslední titul splňuje výše uvedené přednosti Fombellových textů. Zavede čtenáře napůl do pohádky – do světa princů a víl, napůl do světa reálného, který se potýká s 2. světovou válkou a s nesnášenlivostí k Židům. Znalost historie není pro čtení nutností, je však výhodou – dodá čtenáři další rozměr příběhu.

Jak je u Fombelleho textů běžné, příběh sleduje osud ústřední postavy, po níž se kniha jmenuje. Autor nenabízí jednoduché, přímočaré čtení. V jednotlivých kapitolách předkládá zdánlivě nesourodé střípky, které postupně zapadají do mozaiky nelehkého života Joshuy Perla (Iliåna).

Kniha bude bavit ty, kteří mají rádi tajemství a ještě raději odhalují nejrůznější záhady a odhadují, jak která příhoda asi souvisí s osudem hlavního hrdiny a po kouskách si představují, kdo onen hrdina ve skutečnosti vlastně je. Když bych tu měla popsat děj a ve stručnosti převyprávět příběh, prozradila bych pointu knihy, ke které se má čtenář dobrat sám. Právě tohle hledání je největším dobrodružstvím knihy Dva životy pana Perla. Svou strukturou připomíná román Vango, jehož hlavní postava je taky stále na útěku, pronásledována neznámou silou, která jakoby byla všude a mohla se vynořit odkudkoli. Kouzlo obou knih tedy nespočívá ve sledování dobrodružného jednání ústředních postav. Dobrodružné má být pro čtenáře právě ono pátrání, co je hlavní postava zač, proč je pronásledovaná a jak její život souvisí s nějakými hlubšími hodnotami lidského života. V případě Dvou životů pana Perla je ve hře schopnost snít a neztratit svět fantazie, touha neopustit své kořeny, i když je člověk donucen k vykořenění, a především je tenhle příběh o tom, co všechno je člověk připraven udělat pro lásku a jak může zůstat své lásce věrný, i když není přímo na dosah.

Zuzana Vojtíšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké a rudské knihovně, kde si ji lze půjčit.


Dva životy pana Perla

  • Autor: Timothée de Fombelle
  • Překlad: Drahoslava Janderová
  • Originál: Le livre de perle
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-7515-022-6
  • Rozsah:  288 stran
  • Rok vydání: 2015
Zpět na výpis novinek