317 471 380

Slavnost bezvýznamnosti

25. 9. 2020 Bubákov čte

Nepatřím zrovna mezi obdivovatele ani znalce Milana Kundery, ale každou jeho knížku, kterou jsem dosud četla, jsem si nějak užila. Především proto, že mě nutí myslet. Tento autor nedá čtenáři nic vyloženě zadarmo, a to mě baví.

Slavnost bezvýznamnosti je zatím poslední Kunderův román původně napsaný francouzsky a zároveň první, k jehož překladu do češtiny dal autor souhlas. Nejen v této souvislosti je dosti užitečné si přečíst i vyznání překladatelky Anny Kareninové v závěru této knihy. Ve svém krátkém příspěvku přibližuje práci na textu a spolupráci s Milanem Kunderou. Svěže a osobitě tak dokresluje postavu a tvorbu autora, který mnoho lidí dráždí zvláštně odtažitým postojem k rodné zemi.

Ve Slavnosti bezvýznamnosti se Kundera skrz směsici různě starých i různě situovaných pařížských přátel zamýšlí nad významem bezvýznamnosti. Už sám tento paradox je lákavý a vybízí čtenáře k nějakému intelektuálnímu postoji. V knize nejde o vyprávění složitého příběhu či o napínavý děj, Kundera naopak přináší pohled do všednodennosti, do střípků obyčejného života, do našich tužeb, přání, poklesků, do toho, jak se mýlíme, míjíme, jak se v tom světě tak nějak motáme. Postavy Kunderova románu nejsou velkohubými filozofy, přesto skrze ně autor předkládá čtenáři témata a otázky, které ho mohou přimět sestoupit z povrchu do větší hloubky přemítání o světě a především o našem fungování a bytí v něm.

Slavnost bezvýznamnosti je krátká intelektuální hra s odkazy na dějinné okamžiky i filozofické myšlenky. Nepřekáží však, když čtenář neví, odkud pocházejí. Tam, kde je to nutné, se podstatné z textu dozví. Slavnosti bezvýznamnosti nechybí svěžest, humor a pohrávání si s významy. Kniha dobře poslouží tomu, kdo nechce číst příliš mnoho stran, a přesto by rád aspoň tušil, jak ten světoznámý Kundera vlastně píše. Slavnost bezvýznamnosti je dle mého opravdu typicky kunderovská.

Zuzana Vojtíšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké a rudské knihovně.


Slavnost bezvýznamnosti

  • Autor: Milan Kundera
  • Nakladatel: Atlantis
  • ISBN: 978-80-7108-375-7
  • Rozsah:  120 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek