317 471 380

Praskliny

2. 10. 2020 Bubákov čte

Klára Vlasáková je mladá nadějná autorka, která už napsala několik scénářů k úspěšným rozhlasovým hrám (pohádka Valentýnův první den na Zemi, hra Mlhovina) či televizním pořadům pro děti.

Praskliny jsou jejím prozaickým debutem a je na nich znát, že Klára má s literaturou zkušenost. Kniha rozhodně nezapře formální inspiraci dílem jihokorejské autorky Han Kang, držitelky Mezinárodní Man Bookerovy ceny. Způsob vyprávění a líčení postav je sice konkrétní, ale zároveň se jakoby rozplývá v mlze, postavy nemají zcela jasné kontury. Není to neumělost a autorčina neschopnost, je to záměr. Jednotlivé kapitoly představují zdánlivě nesouvisející příběhy různých lidí, postupně se však začne vyjevovat, jak pevně jsou tyto osudy propletené a spjaté.

Východiskem Prasklin je objev dokonalé koule, která přistála na Zemi, levituje pár desítek centimetrů nad povrchem a je podivuhodně rezistentní vůči jakýmkoli pokusům o její přesun či zničení, ale jinak z ní nic nevychází. Tato nepochopitelná netečnost a neměnnost lidi dráždí. Aniž by si to uvědomovali, nepřímo zobrazuje jejich vlastní bezbarvé životy a neschopnost najít způsob, jak jim dát náplň a hlubší smysl.

Praskliny jsou skutečně čtivé, Klára Vlasáková umí zacházet s jazykem a získat si čtenáře. Škoda, že hned v počátku nastavila životy svých postav tak bezvýchodně. Tento stav po objevu koule tím pádem není kam dál stupňovat, takže se čtenáři v textu nabízejí různé varianty téhož nenaplněného, bezcílného žití. Postavy tak nemají vystopovatelný vnitřní vývoj, Vlasáková by v popisu jejich života mohla tímto způsobem pokračovat vlastně do nekonečna. Jistě by to v jejím podání bylo zábavné čtení, nenabízí však nové úhly pohledu, další podněty k přemýšlení.

Třebaže mám k Prasklinám tuto výhradu, rozhodně je doporučuju ke čtení.

Zuzana Vojtíšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké a rudské knihovně, kde si ji lze půjčit.


Praskliny

  • Autor: Klára Vlasáková
  • Nakladatel: Listen
  • ISBN: 978-80-242-6625-1
  • Rozsah:  232 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek