317 471 380

Foukneš do pěny

9. 10. 2020 Bubákov čte

Nová kniha Radky Třeštíkové je distributory označována jako bestseller už od chvíle, kdy začala být nabízena ke koupi. Je otázkou, jestli se jím právě pro většinové čtenáře Radky Třeštíkové stane.

Hlavní hrdinka nového románu Foukneš do pěny se jmenuje Vladěna (no řekněte, chtěly byste se, dámy, tak jmenovat?), bude jí padesát a právě se jí zhroutil svět. Rozvádí se, skoro dospělá dcera se od ní odstěhuje a ona sama se nevyzná v tom, co se kolem ní děje a ani v sobě. V náhlém popudu si vezme manželům nový elektromobil a vydá se do světa, sama neví kam. Dojede do Německa, do Francie, do Španělska… Po celou cestu zpytuje sebe, přehrává si situace z minulosti, vyjevuje svůj komplikovaný vztah s matkou, nevyjasněnou smrt otce, složitý vztah s dcerou, záletnictví manžela a sama mnohdy jedná impulzivně, nevyváženě, zmatečně – a také nevěrohodně.

Mnohé čtenářky něco podobného jistě zažily, čtenáři jakbysmet, a tak se jich mnoho neubrání srovnávání s vlastním životem. Když to ale začnete dělat, připadá vám hlavní hrdinka proti vám samotným nějaká podivná, ztracená a neschopná. Máte nutkavou potřebu pomoci jí jednoduše všechno vyřešit a hlavně máte čím dál větší pocit, že na to, aby se Vladěně dělo všechno to, co čtete, nemusela vůbec nikam jezdit. Prožijete navíc pocit zklamaného očekávání, protože jakkoli se v úplném závěru Vladěna tváří, že to hlavní – svůj vztah s manželem Josefem a zejména závislost všeho druhu na něm – vyřešila, a může se proto vydat domů, vy nějak tušíte, že to tak asi nebude a čeká ji ještě dlouhá cesta. Jenže už ji nechcete dál sledovat… všechny překážky si totiž Vladěna vozí s sebou… Knihu zavíráte s pocitem, že jste na tom vlastně lépe než hrdinka, protože vy jste na rozdíl od ní už dospělí.

Knížka Foukneš do pěny je prostě JINÁ kniha Radky Třeštíkové a i když si všimnete hry se slovy Jako když a Foukneš do pěny na obálce a na přídeští, začnete se zabývat tím, zda jí něco nechybí, něco, kvůli čemu jste jiné knihy této autorky rádi četli.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit novostrašecké i rudské knihovně.


Foukneš do pěny

  • Autorka: Radka Třeštíková
  • Nakladatel: Motto
  • ISBN: 978-80-267-1802-4
  • Rozsah:  256 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek