317 471 380

Zuzanin dech

27. 11. 2020 Bubákov čte

Dvacáté století a nespravedlnosti na Židech i židech bývají vděčným tématem literárních příběhů. Tímto směrem se vydala i Jakuba Katalpa, které v nakladatelství Host vyšel Zuzanin dech. Na předsádce knihy dostáváme informaci, že rukopis vznikl s podporou Ministerstva kultury ČR a nutně se vkrádá otázka, proč musí být vznik rukopisů vůbec sponzorovanou záležitostí, když má autor tvůrčí puzení takové intenzity, že s jeho plody chce předstoupit před své čtenáře. Jenže pak se začtete!

Dobře napsaný příběh o osudech dívky, která vyrůstá (a nakonec i vyrostla) v době vymknuté z kloubů, vás vtáhne do sebe a vy sledujete životní peripetie Zuzany, jedináčka z bohaté rodiny, která již v raném dětství pozná dva kamarády. Tato trojka zažívá své dětské radosti, starosti dospívání a dospělost v kulisách první republiky, protektorátu a posléze osvobozeného Československa.

Zájemci o literaturu zřejmě nebudou lenit a najdou si recenze na tuto knihu, které ji kladně hodnotí. Já bych se však zastavil u některých aspektů, které mě při jejím čtení zarazily. Možná to lépe vynikne při shrnutí děje následujícím způsobem – Zuzana, jedináček v bohaté rodině cukrovarníka, se v dětství seznámí s dvěma kluky, syny otcových zaměstnanců, s nimiž prožívá dětské radosti, ale v dospívání, v období protektorátu a šoa, tato bezstarostnost přechází v boj dvou soků o Zuzaninu přízeň. Dva milující kluci, jeden ekonom-podrazák a jeden kladný hrdina-automechanik pak doplňují scenérii hodnou k natočení telenovely, v níž divák bude plakat nad osudy bohaté dcerky, jež za války musí řešit existenční potíže, které nepřestávají ani po konci válečné vřavy. Jednoduchosti příběhu napomáhá i to, že Zuzana, Hanuš ani Jan nemají sourozence a pozornost čtenářova tak není zbytečně rozptylována.

Osobně tento způsob psaní považuji za nebezpečný pro jeho schopnost upevňovat nežádoucí stereotyp o bohatých Židech. Jenže oběti nebyly jen bohaté a kladnými hrdiny nebyli jen dělníci, kteří emigrovali do Ameriky, a záporáky nebyli jen bankovní úředníci, mydlící doma své ženy hlava nehlava. Ale možná je síla tohoto díla právě v tom, že si to můžeme uvědomit. Kdo ví?!

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Zuzanin dech

  • Autorka: Jakuba Katalpa
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-275-0241-7
  • Rozsah:  310 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek