317 471 380

Děvčata první republiky

11. 12. 2020 Bubákov čte

Kniha Děvčata první republiky přináší vyprávění osmi žen, které se narodily a vyrůstaly v době prezidentování T. G. Masaryka, aby poté prožily bouřlivé 20. století – i kus toho současného – se všemi jejich zvraty a proměnami. Na pozadí velkých historických událostí hrdinky knihy studovaly, pracovaly, vdávaly se, zažívaly křivdy komunistického režimu i násilnosti v manželství, musely se vyrovnávat se ztrátami dětí i svých blízkých a dělat náročná životní rozhodnutí.

Vzpomínky všech osmi žen se čtou velmi lehce. Každá z nich prožila naprosto jiný život, některá v bohatství, jiná se celý život potkávala s chudobou. Své životy vyprávějí do nejmenších podrobností. Všechny bez rozdílu vzpomínají na své dětství a mládí, na své rodiče, některé i na své vztahy s muži. Příběhy jsou někdy podávány skoro jako pohádka. Při čtení přemýšlíte, nakolik jsou jejich vzpomínky poznamenané slábnoucí pamětí anebo kde si skutečnost malují v lepších barvách. Dnes mají všechny samozřejmě zdravotní problémy, většina jim ale nepodléhá, závěr vyprávění vždy končí optimisticky – jsou prostě rády na světě.

Knížka je proložena mnoha dobovými i současnými fotografiemi, to jí dodává autentičnosti a jejich životy to nám, čtenářům, hodně přibližuje. Příběhy děvčat první republiky se spisovatelce Janě Poncarové a fotografce Ditě Pepe dle mého zkrátka povedly.

Co bych za to dala, kdybych mohla moje babičky, dědečky vyzpovídat a dozvědět se všechno z minulosti. Někdo tu možnost nemá, někdo je ve věku, kdy ho to ještě nezajímá a někdo to, bohužel, prostě nestihne… Není právě nyní ten vhodný čas?

Jitka Tomšů


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Děvčata první republiky

  • Autorka: Jana Poncarová
  • Nakladatel: wo-men
  • ISBN: 978-80-907641-3-2
  • Rozsah:  224 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek