317 471 380

Vánoční příběhy

25. 12. 2020 Bubákov čte

Kniha Vánoční příběhy je souborem 5 vánočních povídek – Vánoční Koleda, Zvonoví, Cvrček u krbu, Bitva o život, Prokletí aneb ujednání s duchem -, které napsal během svého života anglický realistický spisovatel Charles Dickens. Kniha vyšla jako pátý svazek v edici CooBoo Classics (Petr a Lucie, Něžná je noc, Jane Eyrová, Obraz Doriana Graye), která se snaží významná díla světových autorů „obléci do nového hávu“ a tím je udělat zajímavější pro dnešní čtenáře. Do češtiny tyto povídky přeložil překladatel Petr Štádler, který přeložil i knihu Něžná je noc z výše jmenované edice.

Charles Dickens píše velice květnatě, s mnoha přívlastky, jeho popisy, ať už míst, osob nebo atmosféry, jsou velice živé, vypsané do podrobností, tudíž dokáží skvěle vykreslit danou situaci. Charles Dickens se snažil svými knihami upozorňovat na mravní úpadky společnosti a na lidské chování, proto i každý příběh obsahuje ponaučení. Příběhy jako takové jsou velice milé a mají velký potenciál jako vánoční čtení. Ovšem překlad se podle mě moc nevydařil, jelikož popisy jsou někdy zmatečné, zdlouhavé a nečleněné. V některých ohledech by se dala kniha určitě zkrátit. Povídka Vánoční koleda byla již dříve zfilmována, ale jména jsou ve filmu jiná, než v letošní knize, což bych považovala za lehký nedostatek. První povídka Vánoční koleda probíhá během vánočních svátků a ukazuje příběh starého pana Hrabouna, který se jen díky návštěvě třech vánočních duší dokáže změnit. Druhá povídka Zvonoví probíhá před a na Nový rok a hovoří o starém chudém otci, který nevěří v lepší budoucnost. Třetí povídka Cvrček u krbu je příběh povozníka a jeho ženy a odehrává se po Novém roce. Čtvrtá povídka Bitva o život je milostnou povídkou a pátý příběh Prokletí aneb ujednání s duchem je vánoční příběh o doktorovi Pominulovi.

Knížku bych doporučila všem, kteří se nezaleknou její tloušťky, chtějí si přiblížit Vánoce nebo nasát jejich atmosféru. Když vše shrnu, tak kniha se mi zalíbila, přiblížila mi Vánoce a poskytla mi chvíle hezkého čtení.

Karolína Pešková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně.


Vánoční příběhy

  • Autor: Charles Dickens
  • Originál: Christmas Carol and Other Christmas Books
  • Překlad: Petr Štádler
  • Nakladatel: CooBoo
  • ISBN: 978-80-7661-100-9
  • Rozsah:  504 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek