317 471 380

Ty jsi kněz navěky: Rozhovor s Ludmilou Javorovou

8. 1. 2021 Bubákov čte

Rozhodnutí vydat knižní rozhovor s Ludmilou Javorovou, svědkyní a důležitou aktérkou jednoho z největších příběhů české katolické církve 20. století, nemohlo být snadné. A jsem si jistý, že Zdeněk Jančařík ho dlouho zvažoval. Proti totiž mluvila řada důvodů.

O tématu skryté církve a dokonce o společenství Koinotés u nás již několik titulů vyšlo. Za všechny jmenujme: Skrytá církev: Felix M. Davídek a společenství Koinótés (Jiří Hanuš a Petr Fiala, Brno, 1999) nebo Církev v podzemí a společenství Koinotés (Ondřej Liška, Brno 1999). Knižně zpracován byl dokonce sám příběh Ludmily Javorové: Out of the Depths: The Story of Ludmila Javorova, Ordained Roman Catholic Priest (Miriam Therese Winterová, New York, 2001), česky: Z hlubin bezedných: Příběh Ludmily Javorové, vysvěcené na římskokatolického kněze (Brno, 2003). Nebylo tedy jasné, zda kniha může přinést něco zásadně nového, kromě několika pikantních detailů, které stará paní ještě vyloví z paměti.

A to byl po mém soudu druhý důvod k váhání: Legitimní obava, zda se kniha nestane jen senzačním interview se ženou, jejíž kněžské svěcení v katolické církvi má stále dráždivou příchuť skandálu. Velmi citlivé téma svěcení žen je v církvi stále přítomné, byť jí protéká spíše jako ponorná řeka. Pokud už se někde vynoří na povrch, má vždy hlavně charakter mediální aféry – viz vysvěcení sedmi žen na lodi plující po Dunaji (aby byly mimo dosah jakéhokoli diecézního teritoria) argentinským biskupem Rómulem Braschim v Rakousku v roce 2002. A okamžitou exkomunikaci všech přítomných, přirozeně.

Konečně asi nebylo úplně jasné, zda bude možné vést poměrně rozsáhlý rozhovor s bezmála devadesátiletou ženou, jejíž paměť i schopnost soustředění už splácejí daň věku. To všechno položil Zdeněk Jančařík na misku vah. Na té druhé pak spočívala naděje na autentickou výpověď ženy, která byla dlouhá léta nejbližší spolupracovnicí tajného biskupa Felixe Davídka. Ženy, která žila jedinečnou spiritualitu skrytosti a odmítá se své kněžské identity vzdát. A tahle miska převážila všechny obavy.

Zdeněk Jančařík navíc mezi Skyllou senzace a Charybdou nepřiměřené stylizace proplul bez jediného škrábnutí. Předně odolal pokušení, které by patrně svedlo 99 % jiných tazatelů, totiž odpovědi Ludmily Javorové – v zájmu kompaktnosti textu – učesat. Jančařík ovšem v maximální míře respektuje svou respondentku: Její repliky ponechává v podobě, jakou jim ona sama dokázala vtisknout. Ludmila Javorová se občas opakuje, někdy jsou její odpovědi plné rozporů, těžko se rozvzpomíná, odbíhá od tématu. Autor ji ovšem taktně vede, vrací ji k aktuální myšlenkové linii, trpělivě rozplétá vlákno pocuchaných vzpomínek.

Z prvotní příze tak Ludmila Javorová s Jančaříkovou podporou tká osnovu příběhu tak podivuhodného, že se člověku tají dech. Rebel a anarchista Davídek se čtenáři před očima mění v génia, který se ztotožnil s teologií přibližování parusie, jak ji formuloval Pierre Teilhard de Chardin, aniž by kontroverzní stránky jeho osobnosti nebo sporné kroky, které podnikl, byly zamlčovány nebo kašírovány. Davídkova postava díky tomu získává plasticitu a z papundeklového hrdiny (a taky papundeklového démona) se stává člověk plný obav, nejistoty, ale taky jasnozřivosti a odvahy. A stejně plasticky před čtenářem nakonec vyvstane i Ludmila Javorová, žena s kněžským svěcením.

Důležité jsou přitom nejen kapitoly přímo reflektující činnost společenství Koinotés, ale také ty v závěru knihy, kde se Ludmila Javorová vyjadřuje k současnému stavu církve a reflektuje svůj život jako celek.

Knihu vřele doporučuji všem, které zajímá život v totalitě. Má nepochybně potenciál oslovit čtenáře daleko za hranicí společenství katolické církve.

Petr Kukal


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, do níž byla věnována.


Ty jsi kněz navěky
Rozhovor s Ludmilou Javorovou

  • Autoři: Zdeněk Jančařík, Ludmila Javorová
  • Nakladatel: Portál
  • ISBN: 978-80-262-1666-7
  • Rozsah:  216 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek