317 471 380

Jeden z nás je na řadě

15. 1. 2021 Bubákov čte

Napínavá. Čtivá. Jednoduše úžasná. Těmito slovy bych popsala knihu Jeden z nás je na řadě, pokračování YA bestselleru Jeden z nás lže, od úspěšné americké spisovatelky Karen M. McManusové.

Knížka přibližuje život mládeže a jejich rodin na střední škole ve městě Bayview, ve kterém před 18 měsíci zemřel místní student a město se z tragédie doteď vzpamatovává. Než však má šanci se přenést přes tuto tragédii úplně, objeví se nový, již několikátý pokus o napodobení úspěšného webu z knihy Jeden z nás lže. Nyní se ovšem jedná o hru. A i když si většina místních myslí, že se ze smrti Simona studenti na střední škole poučili, hra má mezi studenty velký ohlas. A stejně jako Simonův web má hra možnost ničit životy jednotlivců i skupin.

Autorka už je v tomto žánru zkušenou spisovatelkou, neboť toto je její již třetí kniha přeložená do češtiny. Karen M. McManusová se inspiruje především seriály či filmy pro mladé. U první knihy Jeden z nás lže se jednalo o film The Breakfast Club a druhá kniha Dva tajemství neudrží se v lecčems podobá seriálu Riverdale na Netflixu. Autorka dokáže čtenáře udržet v napětí celou knihu a píše způsobem, který nutí číst dál a dál. Popis situací jednotlivými postavami – v této knize se střídají konkrétně 3 postavy – dodává knize grády a poskytuje pohled na věc z různých perspektiv. Její knihy a zápletky jsou velice propracované. Píše jazykem blízkým mladé generaci.

Kniha v mnoha ohledech předčila má očekávání a s ochotou ji zařadím do své knižní „síně slávy“. Doporučuji však, abyste před touto knihou měli přečtenou knihu Jeden z nás lže, neboť se v ní objevují určité situace navazující na předešlou knihu. A přesně jak knihu okomentoval britský zpravodajský časopis The Guardian: „Jako byste sledovali seriál Netflixu, od kterého se nedá odtrhnout,“ potvrzuji, že knihu nepustíte z hlavy, dokud ji nedočtete a nejspíš ani poté na nějakou dobu ne.

Karolína Pešková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Jeden z nás je na řadě

  • Autorka: Karen M. McManusová
  • Originál: One Of Us Is Next
  • Překlad: Anna Vrbová
  • Nakladatel: Yoli
  • ISBN: 978-80-242-6697-8
  • Rozsah:  360 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek