317 471 380

Exodus podle Mosadu

22. 1. 2021 Bubákov čte

V roce 1982 se ve Španělsku hrálo mistrovství světa ve fotbale, já se v tu dobu protloukal druhou třídou základní školy a myslel jsem si, že můj rukopis-škrabopis mě bude strašit celý život. Když se v roce 1984 konala zimní olympiáda v Sarajevu, byl jsem už čtvrťák a můj rukopis mi byl fuk. Stejné Sarajevo se na počátku 90. let minulého století změnilo v město trosek, zatímco já jsem žil svými láskami.

Osmdesátá a devadesátá léta byla dobou pevných linek a bez internetu. Počítače tehdy běžná populace nikdy neviděla, natož aby na nich hrála hry, a přesto se děly sofistikované operace. Tato kniha je o jedné z nich. O tajné operaci Mosadu, jejímž cílem bylo přepravit etiopské Židy do Izraele. Samozřejmě tak, aby si toho svět nevšiml. Proto ji také kryl turistický potápěčský resort v súdánské zátoce Rudého moře.

Nečekejte žádnou velkou literaturu, ale jen vzpomínky jednoho z účastníků operace s humanitárním cílem. Díky tomu si může neznalý čtenář udělat hrubě načrtnutý obrázek o chudobě a problémech třetího světa zejména v 80. letech 20. století. Je to ale také zpráva o tom, že s rasismem se potýká i Izrael, který stále na své černé Židy s vírou, označovanou jako primitivní judaismus, nahlíží s jistou dávkou despektu. Jinakost jednotlivců je vítaným zpestřením, jinakost skupiny komplikací budící strach.

Vypravěč byl v té době spolupracovníkem Mosadu – o jeho činnosti a fungování se však z pochopitelných důvodů dočteme jen málo. Navíc se musí vždy počítat s tím, že co se o tajných operacích dostává ven, může být zatíženo nějakým záměrem, popř. cenzurou. Tajné služby i vlády mají své cíle v každé době.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Exodus podle Mosadu

  • Autor: Gad Šimron
  • Originál: Mossad Exodus
  • Překlad: David Weiner
  • Nakladatel: Zeď
  • ISBN: 978-80-907674-9-2
  • Rozsah:  262 stran
  • Rok vydání: 2020
Zpět na výpis novinek