317 471 380

Vytí vlka, vlka vytí

29. 1. 2021 Bubákov čte

Asi se běžně nepotkáte s člověkem, který by kdy něco četl od kosovského autora. No a protože pro rozšiřování rozhledu a nalézání novách perspektiv je právě nyní vhodná chvíle, rád bych se s vámi podělil o zážitky z četby autobiografického románu Vytí vlka, vlka vytí od relativně mladého kosovského spisovatele Aga Apolloniho (1982).

Střední a starší generace si asi zřejmě ještě pamatuje konec 90. let 20. století, kde v televizi běžely záběry ze zásahů NATO v Jugoslávii, které tím chtělo napomoci řešit staletí trvající národnostní konflikty na malém území jihovýchodní Evropy. Mladší generace si možná vzpomene jen na půtky kolem uznání či neuznání samostatnosti Kosova. Ale jak se tam žije dnes a proč je o tom dobré číst?

Třeba pro uvědomění si faktu, že na tomto kousku Evropy se lidem daří hůře než nám. Možná bychom si také mohli uvědomit, že národnostní otázku u nás z velké části rozsekla 2. světová válka společně s poválečným odsunem, což už je více než 70 let, ale v Kosovu se tak stalo teprve před 20 lety. I naše zdravotnictví na tom zřejmě bude lépe a rozhodně nemáme pocit, že by dobří lékaři utekli a ti co zbyli své diplomy koupili atd.

I přesto, že se v románu kosovské reálie promítají, je zapotřebí vnímat, že se jedná o literární dílo s jistou mírou stylizace. V tomto ohledu považuji za bezchybnou kapitolu Žebrákův první den, s popisem okamžiku, kdy člověk poprvé natáhne ruku… Nicméně román je koncipován jako dílo psané pro přítelkyni spisovatele – vysokoškolského učitele. Místy lze nabýt dojmu, že se jedná o vytahování třicátníka před svou přítelkyní, jaký že to bohatý milostní život autor měl. Vše je bohatě prolínáno citáty, a to jak z děl klasických, tak písňových textů (např. Michaela Jacksona), takže čtenář méně sečtělý může nabýt dojmu, že se autor snaží vytahovat i na něj. Přesto stojí za to číst dál, i když vás to celé bude rozčilovat. Zase znalci v tom mohou najít, a tím mám na mysli znalce literatury a populární hudby, nejednu trefu do černého či slovní hříčku.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Vytí vlka, vlka vytí

  • Autor: Ag Apolloni
  • Originál: Ulurmi e ujkut
  • Překlad: Orkida Borshi
  • Nakladatel: Plus
  • ISBN: 978-80-7473-812-8
  • Rozsah:  264 stran
  • Rok vydání: 2019
Zpět na výpis novinek